Volledig scherm
De site van Landal park De Vers bij Overloon. © Screenshot

Recreatiewoning toch op gas: warmtepomp maakt te veel lawaai

OVERLOON - Nieuwe bungalows op vakantiepark De Vers bij Overloon mogen, ondanks de nieuwe regels voor gasloos bouwen, toch op gas worden aangesloten. Bomen staan zonnepanelen in de weg en warmtepompen maken te veel lawaai.

Het Brabantse park met 230 particuliere huisjes heeft de afgelopen jaren een grote opknapbeurt ondergaan. Als laatste fase is vorige week begonnen met de bouw van 24 nieuwe recreatiewoningen op het terrein.

Die mogen volgens de nieuwe gaswet niet meer worden aangesloten op aardgas, terwijl daar bij de verkoop wel vanuit is gegaan. Kopers van de huisjes zeggen de extra kosten die alternatieve verwarming kost, niet te willen betalen.

Uitzonderingsregel

Volledig scherm
Een cv-installatie in een huishouden. Ter illustratie © ANP

De gemeente Boxmeer maakt daarom gebruik van de uitzonderingsregel die de gaswet tot voor kort bood: bij zwaarwegende argumenten mogen nieuwbouwwoningen toch aan het gas. Want de bouw dreigt anders ernstig vertraagd te worden. Maar er zijn volgens het gemeentebestuur ook geen goede alternatieven.

De Vers heeft gekeken naar elektrische warmtepompen, maar die zouden te veel lawaai maken. En dat is ‘voor een recreatiepark in een stille, bosrijke omgeving uiteraard ongewenst’, schrijft de gemeente in een toelichting. En voor de extra benodigde elektriciteit zouden er zonnepanelen op de bungalowdaken moeten komen. Maar de bomen rond de huisjes houden veel zonlicht tegen.

Kosten

 ,,We zijn op een vakantiepark geweest waar alle woningen een warmtepomp hebben’’, licht parkmanager Kees Buijs toe. ,,Die hoor je goed als je buiten zit. Ik vind dat geen goed alternatief.’’ En ruimte om elders zonnepanelen aan te leggen kent het bosrijke park niet volgens Buijs. ,,Mogelijk een paar op het dak van het zwembad, maar dat is niet voldoende.’’

Bang dat de particuliere eigenaren later alsnog flinke kosten moeten maken voor een alternatief is Buijs niet. ,,Voor waterstof kun je het bestaande gasnet gebruiken. En de huizen zijn duurzaam gebouwd, mochten ze toch nog volledig elektrisch worden.’’

Alternatieve bronnen

Recreatiehuizen kun je prima verwarmen met alternatieve bronnen als een warmtepomp, zegt Landal Greenparks, dat de verhuur verzorgt van de vakantiehuizen op De Vers.

,,In Overloon ligt dat wat lastiger, omdat het ontwerp van de huizen al klaar was. Maar door de pomp in te bouwen kun je het geluid aardig dempen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan op ons park Reeuwijkse Plassen’’, zegt een woordvoerster. En dat bomen soms zonnepanelen in de weg staan, is volgens haar ook geen ramp. ,,We kopen alleen nog duurzame energie in, windenergie uit Nederland.’’ 

Gasloos bouwen

Om het gasgebruik omlaag te brengen moeten nieuwbouwwoningen sinds 1 juli vorig jaar worden verwarmd met alternatieve bronnen, bijvoorbeeld een warmtepomp. Tot begin dit jaar konden gemeenten een uitzondering maken bij zwaarwegende redenen.

Dat hebben er vijftien gedaan, zo blijkt uit een register van de Autoriteit Consument en Markt. In deze regio zijn dat er twee, Boxmeer en Montferland. Er worden op dit moment op nog meer plekken huizen met gasaansluiting gebouwd. Daarvan is de bouwvergunning al voor 1 juli 2018 ingediend.

In Overloon (gemeente Boxmeer) gaat het om 24 vakantiewoningen en in Didam (Montferland) om de bouw van zes patiowoningen aan de Rekkenweg. Daar dreigt langdurige uitstel van de bouw en schadeclaims, als die per se niet aan het gas mogen.

De verkoop was al lang geregeld, de meerkosten van een warmtepomp kunnen de eigenaren niet betalen. Bovendien is daarvoor meer elektriciteit nodig en dat kan het huidige netwerk waarschijnlijk niet aan. Mocht het in de toekomst toch zo ver komen, dan kunnen die met hun goede isolatie en speciaal verwarmingssysteem eenvoudig van het gas af, aldus de gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland