Volledig scherm
Als het aan Mariëlla van Wijnen wordt er serieus gekeken naar het gebruik van filmpjes in plaats van ingewikkelde brieven. © Theo Peeters

SP tegen Boxmeer: maak een filmpje in plaats van zo'n ingewikkelde brief

BOXMEER - Mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, zoals laaggeletterden, hebben misschien meer baat bij een filmpje van de gemeente Boxmeer in plaats van een (ingewikkelde) brief.   

Als het aan de SP ligt, bekijkt de gemeente die optie serieus. Het is niet een idee van de politieke partij zelf, maar afgekeken van de gemeente Eindhoven waar momenteel op een dergelijk plan wordt gebroed. 

Onbegrijpelijke brieven

Volgens Mariëlla van Wijnen zijn veel ambtelijke brieven niet te begrijpen voor mensen die moeite hebben met lezen. Dat weet ze van de Hulpdienst Boxmeer. Dat is een onderdeel van de SP waarbij onder andere mensen geholpen worden die problemen ondervinden in de contacten met instanties.

,,Dan kan het gaan om mensen die wel Nederlands begrijpen, maar moeite hebben met lezen. In sommige gevallen is het eenvoudiger maken van een brief genoeg. Maar als een gemeente een waarschuwing stuurt, kan het lastiger worden. De gemeente wil zo'n brief namelijk juridisch dichttimmeren. Dan is makkelijker maken vaak niet mogelijk."

Fysieke communicatie

Met een filmpje wordt het wel wat eenvoudiger, denkt ze. ,,Lezen en luisteren zijn twee verschillende dingen. De manier van uitspreken of gezichtsuitdrukkingen vertellen ook wat. Fysieke communicatie is 80 procent van de communicatie."

De SP heeft burgemeester en wethouders aangespoord iets te doen met 'het sympathieke idee' uit Eindhoven. Wat het gaat kosten?  ,,Daar kan ik niets over zeggen.'' Hoe de filmpjes bij de ontvangers komen  (usb-stick of via de website) is ook niet duidelijk. ,,Laten we eerst onderzoeken of het toegevoegde waarde heeft."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland