Volledig scherm
Jongeren moeten zich uitkleden bij het azc in Overloon. © SK-Media

Twee personen naar ziekenhuis na ‘chemische lucht’ uit azc Overloon

UpdateOVERLOON-  Een vieze, doordringende chemische lucht. Die roken jonge asielzoekers deze vrijdag in hun woonverblijf. Brandweer, politie, GGD en ambulances spoedden zich naar de Stevensbeekseweg nadat er alarm was geslagen. Twee personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. 

Het gaat om een alleenstaande asielzoeker en een medewerker. Hun situatie is niet levensbedreigend. Eerder op de dag werd er een groep van vijftien alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit de speciale opvang van het azc geëvacueerd. Zij werden overgebracht naar het reguliere asielzoekerscentrum op het terrein. Later in de middag konden ze weer terug naar hun woonverblijven, zo meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). 

Volledig scherm
En nog een ambulance arriveert bij het azc in Overloon. © SK-Media

De jongeren sloegen zelf alarm, laat een woordvoerder van het COA Brabant weten. De jongeren die uit hun woonverblijven kwamen, moesten volgens getuigen buiten hun kleren uittrekken en kregen een isolatiedeken om. 

,,Alle jongeren zijn onderzocht door de GGD. Niemand lijkt gewond en de situatie lijkt mee te vallen’’, zegt de woordvoerder. 

Wat er aan de hand is, moet nog blijken. Brandweer en GGD doen daarnaar onderzoek. Tot nu toe is niemand met een van de vele ambulances die op het terrein zijn gearriveerd naar het ziekenhuis vervoerd. De oorsprong van de chemische lucht is nog niet ontdekt. 

Andere bewoners naar school

In de speciale ruimte voor amv's (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) wonen 35 jongeren. ,,De andere jongeren zijn vandaag naar school dus die hebben geen klachten. We vangen die jongeren op als ze terugkomen en zorgen dat ze niet terug gaan naar hun eigen gebouw.’’

Eerder was nog de vraag of zij vandaag naar hun eigen woonruimte kunnen terugkeren. ,,Dat hangt af van het oordeel van de brandweer en of hun woningen weer worden vrijgegeven. Daarvoor moet alles weer veilig zijn’’, liet de woordvoerder eerder weten. 

Maasland