Volledig scherm
De Enigma in het veld gebruikt. © Oorlogsmuseum Overloon

‘Unieke’ Enigma-codeermachine van zolder naar museum in Overloon

UPDATEOVERLOON  - Oorlogsmuseum Overloon heeft een Enigma codeermachine aan zijn collectie toegevoegd. Museumdirecteur Erik van den Dungen noemt het een uniek exemplaar. Volgens hem zijn er wereldwijd drie van dergelijke machines voor het publiek te zien.

Volgens hem zijn er wereldwijd drie van dergelijke machines voor het publiek te zien. Er zijn er van dit type weliswaar twintig tot dertig bewaard gebleven, maar veelal zijn die in handen van particulieren met een eigen verzameling.

Kleine BMW

Quote

Die ging op vakantie in Noord-Lim­burg en kwam hem afgeven. Bizar

De waarde? ,,Dan moet je denken aan een kleine BMW”, zegt Van den Dungen. Of hij dat ervoor heeft betaald, dat wil hij niet zeggen. ,,Dat is de afspraak die is gemaakt met de verkoper.”

Als er eentje blij is met het bemachtigen van het exemplaar dan is hij het wel. Bij zijn aantreden dertien jaar geleden als directeur van het museum noemde hij het al een wens om ooit zo’n apparaat op de kop te tikken. Dat lukte niet, ook door de torenhoge prijzen die er soms voor worden gevraagd. ,,50.000 tot 100.000 euro, afhankelijk van de staat.”

Dit exemplaar, een Enigma uit de G-serie, kreeg hij op een presenteerblaadje. Maandag kreeg hij een mailtje, woensdag stond de eigenaar op de stoep. ,,Die ging op vakantie in Noord-Limburg en kwam hem afgeven. Bizar. Met zijn historische achtergrond verdient de Enigma een eigen tentoonstelling.”

Zolder

Volledig scherm
De Enigma © Oorlogsmuseum Overloon

Het apparaat met de uitstraling van een veredelde ouderwetse typemachine komt in de kelder te staan, waar een nieuwe tentoonstelling is ingericht onder de noemer ‘Kantelpunt Europa’. Volgens Van den Dungen past de Enigma daar prima.

Met de machine stuurden de Duitsers in de Tweede wereldoorlog versleutelde tactische informatie naar elkaar. Elke dag werden de codes veranderd zodat de geallieerden die niet konden kraken. Dat lukte de Britten in een flink aantal gevallen uiteindelijk toch, waardoor ze achter de plannen van de Duitsers kwamen en erop in konden spelen. Zonder die ontcijfering zou de oorlog twee jaar langer hebben geduurd, wordt gezegd.

De particulier die het apparaat aanbood, had het op zolder staan. De Enigma was van zijn overleden broer.

De achtergrond van de Overloonse Enigma (serienummer G219) wordt nog onderzocht. Het museum wil erachter komen wie het in de oorlog gebruikte. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland