Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Frank Jansen

Universiteit gedaan en betaald omscholen naar docent? Het kan in Brabant

CUIJK / BOXMEER Het onderwijs heeft het moeilijk. Vijf Brabantse middelbare scholen, waaronder in Boxmeer en Cuijk, doen daarom mee aan het project: Trainees in Onderwijs. Afgestudeerden van de universiteit worden binnen twee jaar leraar en krijgen vanaf dag één volledig betaald.

Het onderwijs heeft last van een lerarentekort en een oplossing lijkt nog niet te komen. De uitval van studenten bij lerarenopleidingen is uitzonderlijk hoog. De overheid wil hier met het project ‘Trainees in Onderwijs’ op inspelen.

,,Met Trainees in Onderwijs proberen we een nieuwe doelgroep aan te spreken: de afgestudeerden van de universiteit. Via dit programma gaan we mensen aanspreken die meer willen doen dan alleen lesgeven’’, zegt Sanne van Kempen, directeur van Stichting Trainees in Onderwijs. 

,,Zo kunnen ze nog een andere baan hebben of wetenschappelijk onderzoek doen. En ze krijgen direct salaris.’’

Van het westen naar het oosten

Het project loopt al in de Randstad, maar nu dus ook in Noord-Oost Brabant. ,,We merkten dat mensen uit het westen Brabant vaak te ver weg vinden, terwijl mensen uit de regio juist willen blijven.’’

Dit is ook een van de redenen waarom het Hooghuis in Oss, Merletcollege in Cuijk, VO-Veghel en Zwijsen College in Veghel en het Elzendaalcollege en Metameer in Boxmeer meedoen aan de regionale versie van dit project. Dit in samenwerking met de Radboud Docenten Academie in Nijmegen.

,,De trainees staan al vanaf dag één voor de klas, met alle verantwoordelijkheden. Wij gaan ze wel begeleiden. Maar het mes snijdt aan twee kanten, want werkenden nemen andere kennis mee’’, zegt Jacques Marsmans, rector van het Elzendaalcollege. De trainees mogen maximaal zeven jaar geleden zijn afgestudeerd. ,,Zo krijgen we een gelijkwaardige groep, waar iedereen elkaar helpt’’, zegt Van Kempen. 

Beta versus alfa

Filosofen en geschiedkundigen moeten wel hun enthousiasme temperen. De scholen zijn namelijk vooral op zoek naar wiskundigen, scheikundigen en neerlandici. ,,Dit zijn de vakken waar een tekort aan is, de anderen zijn niet minder welkom. Er is alleen geen baanzekerheid. Er zijn gewoon minder vacatures’’, zegt Marsmans. Al kunnen ze zich gewoon voor het project aanmelden, dan worden ze in een andere regio geplaatst.

Maasland