Volledig scherm
Drukte bij de kruising Schilderspad - Spoorstraat in Boxmeer. Boven: de blauwe route is de fietsstraat die in plaats van het Schilderspad als fietsroute moet gaan gelden. © Illustratie Rik Bors/Foto Ed van Alem

Veilige fietsstraat vervangt straks Schilderspad-route langs spoorlijn in Boxmeer

BOXMEER - Het langgerekte Schilderspad langs de spoorweg in Boxmeer is binnen afzienbare tijd geen fietspad meer. Om een einde te maken aan de verkeersonveilige situatie die zich dagelijks voordoet bij de kruising van het Schilderspad met de Spoorstraat, gaat de gemeente het fietspad afsluiten. Daarvoor in de plaats komt een andere route. Fietsers krijgen een eigen fietsstraat die langs de Jeroen Boschstraat, Rembrandt van Rijnstraat en Oranjestraat loopt. 

Volledig scherm
Vooral de schooljeugd steekt 's ochtends massaal de Spoorstraat over als ze vanuit het Schilderspad richting school willen.Dat levert gevaar op. © Ed van Alem

Die operatie zal ongeveer 2,4 miljoen euro gaan kosten. Daarvan hoeft Boxmeer maar een kwart zelf te betalen. Dat komt doordat voor de ingreep subsidies beschikbaar zijn. 

Een ingreep op de plek waar het Schilderspad op de Spoorstraat uitkomt was een veelgehoorde wens in de verkeersenquête die Boxmeer begin dit jaar hield. Het kruispunt werd het vaakst genoemd als problematisch. Rond 8 uur in de ochtend komen grote groepen scholieren op de drukke Spoorstraat aan, vlakbij de spoorwegovergang. Die fietsers moeten de weg oversteken om hun weg te vervolgen. Dat gebeurt vaak tussen de rij auto's door. 

De situatie bij de spoorwegovergang wordt straks nog penibeler als het spoor verdubbelt. Dan kunnen treinen elkaar passeren en hoeven de spoorbomen minder vaak dicht. Dat betekent dat auto's minder vaak stilstaan op de Spoorstraat. Daardoor wordt oversteken voor fietsers nog lastiger.

Een fietsstraat is vaak van rood asfalt, biedt fietsers de ruimte en staat auto's toe als 'gast'. De route die Boxmeer voor ogen heeft leidt langs de vestiging van basisscholen De Peppels / Canadas en komt uit bij het Elzendaalcollege. 

Overigens zou een tunnel voor fietsverkeer onder de Spoorstraat door naar de Stationsweg zo'n 8 miljoen euro kosten. Een tunnel voor auto's onder het spoor door zou wel 30 miljoen euro vergen. 

Volledig scherm
Vooral de schooljeugd steekt 's ochtends massaal de Spoorstraat over als ze vanuit het Schilderspad richting school willen.Dat levert gevaar op. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland