Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jan Leening

Venlose tbs’er liet geslachtsdeel zien aan vrouwen in Sambeek: ‘Ik heb iets heel stoms gedaan’

DEN BOSCH/ SAMBEEK - Een 44-jarige Venlose tbs’er liet op 13 juli 2018 zijn geslachtsdeel zien aan meerdere vrouwen in Sambeek. ,,Ik heb iets heel stoms gedaan”, zei de man woensdagmiddag tegen de politierechter in Den Bosch. 

Zij verklaarde hem schuldig aan ‘schennis’, maar legde geen nieuwe straf op.

De Venlonaar zat die dag op een bankje aan de Maasstraat in Sambeek, tegenover een lunchroom. De man had flink wat gedronken en hij toonde zijn geslachtsdeel aan verschillende vrouwen. ,,Gelukkig waren het vrij nuchtere dames”, constateerde de rechter. 

De slachtoffers waren niet heel erg onder de indruk van de halfblote verdachte. ,,Maar ze waren er niet blij mee.” De verdachte knikte. Dat kon hij zich voorstellen.

Quote

Die mensen zaten er echt niet op te wachten om uw geslachts­deel te zien.

Officier van justitie

‘Schennis van de eerbaarheid’

De rechter zei dat ‘alle alarmbellen gingen rinkelen’ door het gedrag van de Venlonaar. Ze wees op het strafblad van de verdachte. Die was in 1993 voor het eerst betrapt op het plegen van dit soort ‘schennis van de eerbaarheid’.

In 2007 en 2008 ging de man over op het plegen van ‘ernstige zedendelicten’, waarna hij in een tbs-kliniek belandde. Aan de ‘dwangverpleging’ bij deze maatregel kwam in 2017 al een einde. Sindsdien stond de tbs’er onder toezicht van de reclassering.

,,En in 2018 pleegt u opnieuw schennis. Begint het nu weer van voren af aan?”, vroeg de rechter zich hardop af. De Venlonaar ontkende dat stellig.

Opnieuw tbs

De gevolgen van het opnieuw in het openbaar tonen van zijn geslachtsdeel waren groot voor de man. In 2018 dacht de reclassering nog over een definitief einde van zijn al ‘voorwaardelijk beëindigde’ tbs. Na zijn arrestatie moest de man tien weken terug de kliniek in en zijn tbs werd opnieuw verlengd.

Het Openbaar Ministerie vond dat de man een werkstraf van veertig uur moest krijgen. ,,Die mensen zaten er echt niet op te wachten om uw geslachtsdeel te zien”, betoogde de officier van justitie. De politierechter zag dat er ‘geen nieuwe incidenten waren geweest’. De tbs’er had bovendien een ‘verscherpt toezicht’ gekregen. ,,Ik ga ervan uit dat de tbs-maatregel door dit incident nog wel even zal lopen.” Ze vond een extra straf daarom onnodig.

  1. Een gek gezicht: zes tankstations op paar kilometer van elkaar in een klein dorp
    PREMIUM

    Een gek gezicht: zes tankstati­ons op paar kilometer van elkaar in een klein dorp

    HAPS - Het is een gek gezicht in Haps. Op het bedrijventerrein Laarakker is kortgeleden het Greenpoint tankstation geopend en pal er naast wordt al driftig gebouwd aan een gloednieuwe Tango. Terwijl aan de overkant van de weg een BP zit en op een steenworp afstand aan de A73 twee grote tankstations zitten, een Total en een Shell. En of het niet genoeg is, is aan de Kalkhofseweg ook nog een pompstation gevestigd. Zes pompstations op een paar kilometer van elkaar.

Maasland