Volledig scherm
Het ringen van een vogel. Foto ter illustratie. © Ruben Schipper

Verdachten illegale vogelhandel uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

DEN BOSCH / BOXMEER - De verdachten van het illegaal vangen, verhandelen en kopen van beschermde vogels in Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek in 2014, ontkenden deze week bij het gerechtshof in Den Bosch fel dat ze iets verkeerd hadden gedaan. ,,Ik heb bekennende verklaringen onder druk afgelegd”, stelde een 59-jarige man uit Afferden. De rechtbank had hem een celstraf van 8 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De Afferdenaar was in beroep gegaan tegen dit vonnis: hij vond de straf ook veel te hoog. Een 60-jarige man uit Milsbeek verzette zich tegen een veroordeling tot 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Een 50-jarige Heijense moeder en haar 26-jarige zoon uit Afferden waren het niet eens met de 140 euro boete die ze hadden gekregen voor het verboden bezit van één goudvink en één keep.

Passen niet meer

Het grootste bewijs tegen het viertal was afkomstig van de ringen rondom de poten van de vogels. Iedere inheemse beschermde vogel krijgt zo’n ringetje in de eerste paar dagen nadat een kuiken uit een ei kruipt. De ringen zijn zeer klein: als een vogel te oud is, passen ze niet meer. Op die manier kan er later gecontroleerd worden of een vogel wel is gefokt en niet in het wild is gevangen.

Witwassen vogels

Illegale vangers hebben echter trucjes om inheemse vogels ‘wit te wassen’, vertelde een getuige van de landelijke inspectiedienst dierenbescherming. Ze knoeien met de ringen, zodat ze alsnog om een volwassen poot passen. Dat laat wel sporen achter: de ringen zijn vaak te groot én er zitten beschadigingen op. Het idee dat de vogels de ringen soms zelf kapotmaakten, noemde hij ‘een verhaaltje’.

Het hof stelde verdere behandeling van rechtszaak uit voor het horen van extra getuigen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland