Volledig scherm
Anna van der Breggen, in het roze shirt als winnares van de Giro d’Italia rijdt voorop tijdens de vrouwenkoers van Daags na de Tour vorig jaar. © Ed van Alem

Wereldtoppers starten in Boxmeer, wachten op toezeggingen uit de Tour

BOXMEER - Daags na de Tour heeft de eerste namen bekendgemaakt. Het wielercriterium in Boxmeer heeft voor de vrouwenkoers vijf Nederlandse wereldtoppers gestrikt. Bij de mannenkoers mikt rondebaas Pierre Hermans net als in andere jaren op de Nederlandse Tourdeelnemers.

Chantal Blaak (regerend wereldkampioen) Annemiek van Vleuten (vorig jaar wereldkampioen), olympisch kampioen Anna van der Breggen, Marianne Vos (veelvuldig wereldkampioen en voormalig olympisch kampioen) en Ellen van Dijk starten de dag na de Tour de France in Boxmeer. De vijf topwielrensters deden in eerdere jaren ook mee aan het criterium.

Dernykoers

Volledig scherm
Tom Dumoulin en Anna van de Breggen (links) worden in een auto rondgereden voor de start van Daags na de Tour. © Vincent Jannink/ ANP

De opzet bij de vrouwenwedstrijd is wel anders. De rensters rijden een dernykoers, waarbij ze achter een motor op gang worden gebracht. De organisatie kon geen normale vrouwenkoers organiseren vanwege de Ronde van Duizel, die op dezelfde datum is en over oudere rechten beschikt. Boxmeer zit met een dernykoers de Ronde van Duizel niet in de weg, omdat daarvoor minder renster nodig zijn.

Dat de Nederlandse toppers toch naar Boxmeer komen, stemt rondebaas Hermans tevreden. ,,We hebben een gunstige uitgangspositie als het gaat om de wielrensters”, zegt hij. ,,Ze vinden het plezierig in Boxmeer te starten. Er is mede door de mannenkoers veel media-aandacht, het is een gezellige koers en wij hebben ze ook wat te bieden.”

Groei

Want waar andere criteriums het lastig hebben om de budgetten rond te krijgen of zelfs stoppen, groeit Daags na de Tour. ,,We krijgen steeds meer sponsors en daardoor gaat ons budget omhoog. We hebben een paar jaar geleden een duidelijke keuze gemaakt en proberen alle Nederlandse Tourdeelnemers aan de start te krijgen. Het is best mogelijk om een buitenlandse winnaar binnen te halen, maar dan zouden we sommige Nederlanders niet kunnen betalen.”

Hermans is nauw betrokken bij het aantrekken van renners. ,,Dat is elk jaar weer een uitdaging. Pas aan het einde van de Tour kunnen we de definitieve lijst presenteren. Vaak worden op de laatste rustdag (nu maandag 23 juli, red.) de meeste wielrenners vastgelegd. Hoe beter de prestaties, hoe duurder de renner. We zijn ook afhankelijk van de planning van de ploegen.”

De Ronde van Frankrijk is wel weer duidelijk het uitgangspunt. Omdat Anna van der Breggen en Tom Dumoulin vorig jaar beiden de roze trui wonnen in de Giro d’Italia, stond de wedstrijd toen in het teken van het roze.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland