Whiplash maakt leven van Sandy (30) ondraaglijk: ‘Naar Amerika om mezelf terug te krijgen’

BEUGEN - ‘Help mij om mijn leven terug te krijgen.’ Die noodkreet slaakt Sandy van de Lockand (30), van wie het leven totaal op zijn kop staat door een whiplash na een verkeersongeval. Alle hoop is nu gevestigd op een behandeling in Amerika, die eind deze maand start en waarvoor ze een crowdfundactie is begonnen. 

Het moet een eind maken aan anderhalf jaar lang pure ellende. ,,Ik mis mezelf. De Sandy die ik was, wil ik terug.”

Want ooit was ze energiek, vrolijk en actief. Enthousiast ook, impulsief en in voor gezelligheid. De whiplash heeft dat compleet veranderd. De Beugense slijt haar dagen thuis. Rustend op de bank. Soms zit ze hele dagen in het donker, zonder brandende lamp of radio of tv die aan staat. Licht en geluid zorgen immers voor veel te veel prikkels. 

‘Het beperkt me in alles’

Volledig scherm
Sandy van de Lockand met haar inmiddels overleden hondje Jane. Haar hond betekende veel voor haar. Ze had er veel steun aan. © Eigen foto

Even schoonmaken, strijken of koken kan op slechte dagen al te intens zijn. Om nog maar te zwijgen over de helse pijn rond haar nek, schouders en gezicht die ze continu voelt. 

Werkelijk elke dag wordt Van de Lockand geconfronteerd met de gevolgen van haar whiplash. Van die actieve Sandy, die altijd bezig was, is nog weinig over. ,,Die whiplash beperkt me in alles. Het is mijn leven geworden. Natuurlijk probeer ik me sterk te houden. Alleen lukt dat lang niet altijd. Ik vraag me weleens af: ‘wil ik dit wel, dit leven op deze manier? Waar doe ik het nog voor?’”

Ziekenhuisbezoeken en gesprekken met doktoren en specialisten leverden tot nu toe bar weinig op. ‘Je moet er mee leren omgaan', is telkens de strekking. Tot grote frustratie van Van de Lockand, die niets liever wil dan dat. 

Dus zoekt ze haar heil in Amerika, waar ze de Cognitive FX-behandeling krijgt. Een flinke kostenpost: 14.000 euro hoopt Van de Lockand in te zamelen via crowdfunding. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland