ZLTO-voorzitter Wim Bens.
Volledig scherm
ZLTO-voorzitter Wim Bens. © BD

ZLTO: Brabant moet met nieuw beleid boer en werknemers betere toekomst bieden

SINT ANTHONIS - Provincie Noord-Brabant moet boeren juist stimuleren om te ondernemen. Geef nieuwe initiatieven een kans en bevorder zo de werkgelegenheid, zegt belangenvereniging ZLTO. 

Het aantal Brabantse boeren neemt razendsnel af. Veel sneller dan in andere delen van Nederland. Dat leest de Rabobank in nieuwe gegevens van het CBS. 

,,Dat Nederland steeds minder boeren telt, is op zich geen nieuws. Maar in Brabant gaat het nu wel heel hard”, zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens. Grote dalers zijn onder andere de melkveehouders en varkensboeren. In 2018 telde Brabant nog 1.502 varkensbedrijven, tegenover 1.632 2 jaar eerder. Een afname van 8 procent. 

Het aantal melkveebedrijven laat een soortgelijke daling zien.  Eerder was al bekend dat in het Land van Cuijk de komende tien jaar naar schatting tussen de 190 en 248 agrarische bedrijven zullen stoppen. Dat bleek uit het rapport ‘Actualisatie leegstand agrarisch vastgoed Noord-Brabant’, opgesteld door Wageningen University en Research (WUR)

Het aantal gestopte Brabantse boeren ligt hoger dan werd voorspeld.

Versnelde daling

De ZLTO noemt toenemend dierenactivisme, (druk van) negatieve publiciteit voor de boer en zijn gezin, het gebrek aan opvolgers en te weinig inkomsten als voornaamste oorzaken voor de versnelde daling. De boerenorganisatie maakt zich grote zorgen over de toekomst van de Brabantse veehouderij.

,,Dat zo veel veehouders (willen) stoppen, leidt tot ontwikkelingen die niet wenselijk zijn”, stelt Bens, die daarbij doelt op leegstand van stallen, minder koeien in het landschap, achteruitgang in biodiversiteit en een dalende werkgelegenheid in de voedingsindustrie.

Leden van Meat the Victims protesteren bij een stal van Van Sleuwen in Boxtel.
Volledig scherm
Leden van Meat the Victims protesteren bij een stal van Van Sleuwen in Boxtel. © Domien van der Meijden

Regeldruk vanuit provinciehuis

Quote

De gevolgen daarvan worden nu echt zichtbaar.

ZLTO

De belangengroep stipt ook nog aan dat Brabantse boeren het extra ‘zwaar’ hebben vanwege een grotere regeldruk vanuit het provinciehuis ten opzichte van de rest van Nederland. ,,Daarmee staat de veehouderij in Brabant extra onder druk. De gevolgen daarvan worden nu echt zichtbaar.” 

Dat ZLTO juist nu de noodklok luidt, is niet toevallig: de formatie voor het nieuwe Brabantse provinciebestuur is in volle gang. De ZLTO pleit er voor dat provinciaal veehouderijbeleid weer meer in lijn komt met de rest van het land. De boerenbelangenorganisatie vindt  dat er beleid moet komen dat zorgt voor nieuwe ondernemers en werknemers in de land- en tuinbouw.

Bens: ,,Boeren en tuinders hebben oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken en willen blijven innoveren. Op wereldschaal produceren wij het meest duurzaam en het meest efficiënt. Ons land is er bij gebaat dat de sector die koppositie behoudt met Brabant als belangrijke broedplaats.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland