De Rochuskapel in Boxmeer.
Volledig scherm
PREMIUM
De Rochuskapel in Boxmeer. © Ed van Alem

Zo zou een Mariakapel ook kunnen zijn: deze vier grote kunstenaars werken aan een moderne versie

VORTUM-MULLEM - Mariakapelletjes, je kent ze wel. Maar hoe zou je zo’n veldkapel ontwerpen als je dat in deze tijd moest doen? In Boxmeer, Cuijk en Gennep komen nu vier nieuwe, vrijzinnige, moderne varianten. Vooraanstaande kunstenaars zijn er nog druk mee bezig. Dit zijn de eerste schetsen.

De eerste schetsen van de nieuwe veldkapellen. In het midden de Rochuskapel in Boxmeer.
Volledig scherm
De eerste schetsen van de nieuwe veldkapellen. In het midden de Rochuskapel in Boxmeer. © M Kuster

Wat is het idee?
Op vier plekken in het Land van Cuijk en in de gemeente Gennep (Milsbeek) komen kapellen. Nou ja, kapellen: vier moderne kunstwerken, geïnspireerd op de katholieke gebedshuisjes die je vooral hier in het zuiden tegenkomt.

De oorspronkelijke kapellen zijn bedoeld om een heilige te aanbidden, de nieuwe zijn kunstwerken over stilte en bezinning: behoefte aan betekenisgeving is de overeenkomst. Hedendaagse werken verweven met bestaand erfgoed is het idee. Kapellenbaan, zo gaat het heten.

Deze vier kapellen vormen de eerste fase: waarschijnlijk komen er nog meer.

Voor wie zijn die kapellen bedoeld?
Voor wandelaars, fietsers, toeristen, kunstliefhebbers. De kapellen vormen een nieuwe, toeristische route. Die sluit aan op bestaande routes als het Pieterpad en Walk of Wisdom. Er bestaat ook zoiets als het Kloosterpad Noord-Brabant.

In 2021 viert Noord-Brabant het Jaar van het Klooster, toevallig ook het jaar van het 600-jarig jubileum van het Kruisherenklooster in Sint Agatha. Ook daar komt een nieuwe kapel.

Verder wordt er gewerkt aan een educatief cultuurprogramma voor jongeren. 

De Kapellenbaan moet een bovenregionale uitstraling krijgen: de werken zijn van een niveau dat ook kunstliefhebbers uit de rest van het land zal trekken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland