‘Zoek alternatief voor inzameling oud papier in Land van Cuijk’

BOXMEER - Omdat het inzamelen van oud papier in de toekomst mogelijk niet lonend meer is voor verenigingen, moeten die kijken of ze een rol kunnen spelen bij andere onderdelen van de afvalinzameling. De gemeenten in het Land van Cuijk en Boekel onderzoeken de komende maanden alvast wat mogelijk is. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan de inzameling van oud ijzer en frituurvet. 

Volledig scherm
© DG

De papierinzameling in de regio wordt gedaan door clubs in samenspraak met afvalinzamelaar Peute die containers en kraakwagens levert. Het contract dat  Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel - die namens de gemeenten opereert - eerder met dat bedrijf sloot, werd onlangs met een jaar verlengd. 

Dat was een slimme zet, vindt de organisatie zelf. Aanvankelijk was het de bedoeling de papierinzameling Europees aan te besteden. Totdat bleek dat dat verkeerd zou kunnen uitpakken. 

Inzamelkosten
De inzamelkosten (gebruik van containers en kraakwagens) zouden daardoor wel eens kunnen toenemen. Een onderzoekje leerde dat de prijzen voor kraakwagens volgend jaar 25 procent hoger kunnen uitpakken dan nu, die van containers zelfs 170 tot 300 procent. 

Bovendien staat de markt voor papier en karton onder druk. China, voorheen een grote afnemer, neemt door overheidsmaatregelen nog maar mondjesmaat papier af.  De prijs die verenigingen krijgen voor de papierinzameling zakt daardoor.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland