Volledig scherm
VGZ zet de rem op het innovatieproject ‘Meer tijd voor de patiënt’ dat een groot succes is in Afferden. © ANP XTRA

Zorgverzekeraar zet rem op succesvol zorgproject in Afferden

AFFERDEN - Zorgverzekeraar VGZ zet de rem op een huisartsenproject in Afferden. Dat is zo succesvol dat het aantal doorverwijzingen naar een ziekenhuis in Boxmeer daalt. Volgens VGZ heeft die de doorverwezen patiënten juist nodig om het hoofd boven water te houden.

Het Boxmeerse Maasziekenhuis Pantein kwam in financieel zwaar weer door dure nieuwbouw en de tegenvallende verkoop van het oude ziekenhuis. Ook patiëntenterugloop droeg bij. Samen met het ministerie van Volksgezondheid en de Rabobank kwam VGZ met een geldinjectie en een plan om meer patiënten naar Boxmeer te halen.

Te succesvol

Meer patiënten betekent dat het zorginnovatieproject ‘Meer tijd voor de patiënt’, in 2015 in Afferden gelanceerd, op de rem moet. Het project, waarbij huisartsen met een andere manier van financiering van de zorgverzekeraar meer tijd kunnen nemen voor consulten met patiënt, is een groot succes. Het leidt tot minder zorgkosten, omdat problemen van patiënten vaker anders worden opgelost dan met medicijnen of doorverwijzingen. 

Aan die doorverwijzingen wil VGZ nu niet tornen als het gaat om het Brabantse ziekenhuis, zegt huisarts Hans Peter Jung, geestelijk vader van de pilot in Afferden. ,,Hoewel veel huisartsen willen aansluiten, wil VGZ alleen nog verder met de huidige vier praktijken in de regio. Ga voor innovatie en zoek met alle partijen uit welke functies noodzakelijk zijn voor een ziekenhuis en maak gemeenschappelijke keuzes over het aanbod. Zet daarbij in op krimp waar dat noodzakelijk is en ook op groei waar nodig. Zo bereik je de juiste zorg op de juiste plek.’’

VGZ, dat bevestigt noch ontkent dat ze omwille van het Maasziekenhuis een uitbreiding van de pilot tegenhoudt, laat weten dat die gesprekken gevoerd worden. ,,Goede, bereikbare zorg voor de burgers is het uitgangspunt. Daar hoort het behoud van het regioziekenhuis ook bij’’, aldus een woordvoerster.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland