Volledig scherm
Show Ravelijn © Efteling

Arrestaties bij paardenshow Efteling: dierenactivisten verstoren Raveleijn: ‘Kinderen op tribunes huilen’

KAATSHEUVEL – Bij de paardenshow Raveleijn in de Efteling zijn zondag aan het begin van de middag meerdere personen opgepakt. Het gaat volgens een woordvoerder van het pretpark om dierenactivisten die naar aanleiding van alle ophef deze week de show wilden verstoren. Nu blijkt dat de Vegan Strike Group achter de actie zit.

Demonstranten van deze actiegroep klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de arena in. Dat deden ze op het moment dat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. 

Leuzen

De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen, aldus een woordvoerster van de Efteling. 

Ze zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De kinderen die op de tribune zaten reageerden geschrokken en huilden, zeggen ooggetuigen.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Acteurs in actie

Volgens Looopings probeerden de acteurs van Raveleijn zelf de demonstranten hardhandig te verjagen. 

Via de omroepinstallatie kregen de bezoekers te horen dat de show werd stopgezet. Alle bezoekers moesten de tribunes verlaten, aldus de pretparkwebsite.

Tekst gaat verder onder deze video waarop de demonstranten te zien zijn

Opspraak

Paardenshow Raveleijn kwam in opspraak toen Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen op Twitter de Efteling er van langs gaf. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. ,,De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet.”

De Efteling zei in een reactie het jammer te vinden dat de show in opspraak is. ,,De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit,” liet een woordvoerster weten aan deze krant. 

Voldoet aan regels

Uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de paardenshow aan alle regels voldoet. Raveleijn mag dus opgevoerd worden. 

,,We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.