Volledig scherm
PREMIUM
© ROBIN UTRECHT

Brabant gaat boeren en bedrijven uitkopen in strijd tegen stikstof

DEN BOSCH - Boeren, tuinders en ondernemers met een bedrijf bij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied zoals de Brabantse Wal of het Ulvenhoutse Bos, kunnen binnenkort een ambtenaar van de provincie Brabant aan de deur verwachten.

Quote

Als we een veehouder in het Markdal uitkopen, dan mken we ruimte voor woningbouw in Breda.

Rik Grashoff, Gedeputeerde Brabant

Deze functionaris komt praten over de vraag hoe ze de stikstofuitstoot kunnen verminderen of dat ze het willen verkopen. In het laatste geval komt er een stikstof-vriendelijk alternatief op de plek van zo’n uitgekocht bedrijf.

Het is een van de maatregelen waarmee de Brabantse gedeputeerde Rik Grashoff (Natuur, Water en Milieu, GroenLinks) aan de slag gaat. Zo wil hij de stikstofproblemen te lijf gaan die zijn ontstaan nadat de Raad van State een dikke streep heeft gezet door duizenden projecten, omdat ze niet voldeden aan de milieuregels.

Om die projecten weer op de rails te krijgen, ondanks de stikstof die ze veroorzaken, is het nodig om ergens anders ‘ruimte’ te zoeken. ,,Als we een veehouder in het Markdal uitkopen, dan maken we ruimte voor woningbouw in Breda’’, legt de provinciebestuurder uit.

Volledig scherm
Natura 2000-gebieden in Brabant. Donkergroen de gebieden die als stikstofgevoelig te boek staan. © Provincie Brabant
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.