Volledig scherm
Boeren moeten hun land besproeien. © Martin Sharrott Fotografie

Brabant is nog lang niet van de droogte af

DEN BOSCH - Brabant zal nog lang lijden onder de droogte. Weliswaar is er weer wat regen gevallen, maar dat lost de problemen niet op. Het zijn met name landbouw en natuur die zijn getroffen, zegt provinciebestuurder Johan van den Hout. Wat de schade precies is valt nog niet te becijferen, maar de toch al zeldzame hoogveenglanslibel is in Brabant nu definitief uitgestorven.

Minder gras, dus minder voer voor de veestapel, een recordaantal natuurbranden en recordaantal zwemplassen die zijn gesloten vanwege de aanwezigheid van blauwalg. Bovendien neemt de verzilting in West-Brabant toe.

Volledig scherm
De hoogveenglanslibel, nu uitgestorven in Brabant dankzij de droogte. © Wikipedia

Van den Hout heeft een lange lijst van droogteproblemen, zo bleek tijdens een vergadering van Provinciale Staten. En de ellende is nog niet voorbij. ,,Zelfs een hele natte herfst en een heel natte winter helpen ons niet af van het watertekort. We moeten nu al rekening houden met een droog voorjaar 2019’’, zei de gedeputeerde op vragen van de SP-Statenfractie.

Nog geen beeld

De socialisten vroegen zich af of Van den Hout een al een beeld kan schetsen van de schade die de droogte van de afgelopen maanden heeft veroorzaakt in Brabant. Dat is dus nog niet te zeggen, aldus de provinciebestuurder. Maar wat hij wel weet is dat de ‘problemen langdurig’ zullen zijn. Van den Hout gaat daarom onder meer met bedrijven praten die grote hoeveelheden water gebruiken, met de mededeling dat ze in de toekomst rekening moeten houden met de kans dat ze minder water uit de Brabantse grond mogen pompen.

Hij verwees ook nog naar een typisch West-Brabants probleem: de verzilting van de grond. Doordat er minder water uit de rivieren naar zee stroomt, komt er makkelijk zout water in de bodem. Dat is onvermijdelijk geworden, zegt de gedeputeerde: ,,Daar zullen we ons op moeten aanpassen. Overigens worden er al fantastische zoetwatermaatregelen getroffen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.