Volledig scherm
PREMIUM
© Fotopersburo van de Meulenhof bv

Brabants ‘strenge’ boerenbeleid landelijk uitgerold, maar stikstofregels leggen wel bommetjes onder het plan

DEN BOSCH - Het Brabantse beleid om tot schonere veestallen te komen, krijgt landelijk navolging. Toch legt de commissie-Remkes tegelijkertijd ook een paar bommetjes onder de plannen van de provincie. Net nu voor boeren de finale deadline nadert, creëren de plannen om uit de stikstofimpasse te komen een hoop onzekerheid.

Het veehouderijbeleid van de provincie bevindt zich namelijk uitgerekend nu in een cruciale fase. De afgelopen maanden zijn de spelregels nog een aantal keer bijgesteld. Boeren met oude stallen moesten aanvankelijk per 1 januari 2020 een vergunning indienen om hun bedrijf schoner te maken, maar hebben inmiddels drie maanden extra de tijd gekregen.

Ook kwam er - na de verkiezingen - uitstel voor onder meer geiten- en stierenhouders. En mogen boeren die toch al voor 2024 willen stoppen het nog even uitzingen, zonder al te draconische maatregelen. Zo hield het provinciebestuur weliswaar vast aan de hoofdlijnen van het beleid, maar kon het hier en daar toch bijsturen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.