Inge van Dijk, voorzitter van CDA Brabant.
Volledig scherm
Inge van Dijk, voorzitter van CDA Brabant.

CDA Brabant praat verder over coalitie met Forum, maar niet zonder zorgen

DEN BOSCH - Het CDA in Brabant gaat de komende weken verder in gesprek met VVD en Forum voor Democratie over een nieuwe coalitie. Dat is de uitkomst van een rondgang langs alle lokale afdelingen in de provincie.

Het CDA stapt echter niet lichtvaardig en zorgeloos de onderhandelingen in, benadrukt provinciaal partijvoorzitter Inge van Dijk. ,,De reacties bij onze afdelingen lopen erg uiteen", licht ze toe. ,,Sommige zien deze coalitie als een heel positieve ontwikkeling, maar andere maken zich zorgen over de samenwerking met Forum.” Die zorgen hebben volgens Van Dijk te maken met ‘een stukje onbekendheid’, maar zeker ook met de landelijke koers van Forum-leider Thierry Baudet. ,,Onze leden horen ook wat er in Den Haag gezegd wordt”, schetst Van Dijk. ,,En dat past niet altijd bij de normen van het CDA. Tegelijkertijd hebben we hier te maken met de mensen van Forum in Brabant, en daar zien we een genuanceerder beeld.”

Gemengde gevoelens

Het CDA gaat de gemengde gevoelens vanuit de achterban inbrengen in de gesprekken met VVD en Forum, zo laat de partijvoorzitter weten. ,,We gaan onze leden niet raadplegen voor de show. Daar heb ik zelf een hekel aan. De komende weken moet uit de gesprekken blijken of we goede afspraken over de inhoud kunnen maken. Onze zorgen gaan we ook inbrengen in dat gesprek.” Daarbij wil het CDA over een week of twee nog een keer terug naar de achterban, om te peilen of die achter de eerste tussenresultaten staat.

Tegelijkertijd is duidelijk dat de koudwatervrees bij het CDA niet zozeer bij het Brabantse Forum zit, maar vooral bij de grillen van Baudet. Moet Van Dijk dan eigenlijk niet bij hem zijn? ,,Daar zit wat in, maar wij hebben hier te maken met fractievoorzitter Eric de Bie.”

Vierde partij nodig

VVD-senator Alfred Arbouw, die de gesprekken over de coalitievorming leidt, heeft begrip voor de reserves vanuit het CDA. Dat de christendemocraten nog eens terug willen naar hun achterban, vindt hij een normale stap in het formatieproces. Arbouw zegt nog niet te weten wanneer bekend wordt welke kleine partij de rechtse coalitie aan een meerderheid moet helpen. VVD, Forum en CDA komen nu nog één zetel te kort; 50Plus, Lokaal Brabant en CU/SGP zijn in beeld om de coalitie te completeren.