Volledig scherm
PREMIUM
Robert ten Kate tijdens de inspraakronde in het provinciehuis. Boeren demonstreren opnieuw voor het provinciehuis van Den Bosch. Ze protesteren tegen de in hun ogen onrealistische stikstofmaatregelen van het provinciebestuur. © ANP

CDA trekt toch stekker uit coalitie Brabant

DEN BOSCH - Het CDA stapte vrijdagavond na opnieuw een moeizaam boerendebat alsnog uit de Brabantse coalitie. De partij kon niet leven met het provinciale stikstofbeleid, ondanks een paar recente versoepelingen.

De Brabantse politiek wijdde vrijdag andermaal een marathonsessie aan boeren en stikstof. Bij de vorige Poolse landdag, de begrotingsbehandeling van vorige maand, was een vreemde patstelling ontstaan. Het CDA stemde toen via diverse voorstellen tegen het provinciale landbouwbeleid. Daarmee kwam de fractie in conflict met haar eigen gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma, die per direct aftraden. Toch stapte het CDA toen níet uit de coalitie, en maakte ook geen van de andere coalitiepartijen (VVD, D66, GroenLinks en PvdA) een eind aan de samenwerking. In plaats daarvan hielden alle partijen de stille hoop dat ze bij de uitwerking van het pakket aan stikstofmaatregelen toch nog nader tot elkaar zouden komen.