Volledig scherm
Bij twaalf cafetaria's in Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek zit sinds deze week een magneetslot op de deur. © Gemeente Oisterwijk

Eerst aanbellen voor een frietje, cafetaria's plaatsen slot op de deur

TILBURG - Bij twaalf cafetaria's in Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk moeten klanten sinds deze week 's avonds aanbellen voordat ze een frietje kunnen bestellen. De snackbars doen mee aan een proef om de veiligheid te verbeteren en hebben daarom een magneetslot op de deur gekregen.

De pilot is een samenwerking tussen de drie gemeenten, politieteam Groene Beemden en Koninklijke Horeca Nederland en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie. 

Er is gekozen voor cafetaria's omdat zij volgens de initiatiefnemers een verhoogde kans hebben op overvallen. Met een magneetslot kan een ondernemer de deur in de avonduren sluiten en op afstand openen wanneer een klant aanbelt. Het slot is vergelijkbaar met het systeem dat de meeste juweliers gebruiken.

Gastvrijheid

Eén van de deelnemende cafetaria's is Het Friethuys in Oisterwijk. Eigenaar Tom Knoops: ,,Nee, we zijn nog nooit overvallen en ik voel me ook niet onveilig, anders had ik al veel eerder maatregelen getroffen. Maar ik ben benieuwd hoe onze klanten dit systeem ervaren.’’

Is hij niet bang dat hij klanten misloopt door de gesloten voordeur? ,,Gastvrijheid staat bij ons voorop. De deur blijft overdag ook gewoon open staan. Alleen het laatste uurtje in de wintermaanden, als het buiten donker wordt, gaat hij op het slot. Misschien vinden de klanten het juist wel prettig. En als horecaondernemer moet je ook denken aan de veiligheid van je personeel.’’

De pilot duurt tot 1 juni 2019. Tussentijds zijn er verschillende evaluatiemomenten met de ondernemers om de voortgang te monitoren en om eventueel bij te sturen op de einddatum. Als de ondernemers tevreden zijn over het veiligheidsgevoel mogen zij het magneetslot op de deur houden.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.