Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Hoe Joanna (75) 22.000 euro kwijtraakte dankzij ‘Marco Borsato’: ‘Hij keek op mijn spaarrekening’

Joanna (75) klikte op een Facebook-advertentie van ‘Marco Borsato’ en raakte 22.000 euro kwijt. Ze is een van de vele slachtoffers van buitenlandse Bitcoin-oplichters. ,,Het klonk zó geloofwaardig.’’

Niemand hoeft haar te vertellen dat ze een blunder heeft begaan. Of, zoals ze het zelf verwoordt, dat ze een ‘domme gans’ is geweest.

De Veldhovense Joanna (75) werd in paar dagen tijd voor 22.000 euro opgelicht. En dat allemaal omdat ze vertrouwde op de verkeerde advertentie. Ze durfde het haar eigen kinderen in eerste instantie niet eens te vertellen. Toch doet ze nu haar verhaal: „Ik ben niet de eerste die erin is getrapt en ook zeker niet de laatste. Ik wil anderen waarschuwen.”

John de Mol

De advertenties verschijnen inmiddels dik twee jaar op Facebook. BN’ers als Waylon, Marco Borsato en John de Mol staan op de foto, eronder staan ronkende teksten over hoe zij een vermogen met de handel in Bitcoins hebben verdiend.

In werkelijkheid zitten er buitenlandse criminelen achter de advertenties. John de Mol is al maanden in gevecht met Facebook om het bedrijf zo ver te krijgen dat ze iets doet aan de oplichtingspraktijken waarvoor zijn portretfoto wordt misbruikt.