Volledig scherm
Springkussendag bij RSV in zomer 2018 © RSV

Jongetje (5) in levensgevaar na ongeval met springkussen bij Brabantse voetbalclub: ‘Speeldag eindigt in drama’

RUCPHEN - Een 5-jarig jongetje is zaterdagavond zeer ernstig gewond geraakt nadat het springkussen waarop hij speelde in elkaar zakte. Het kindje is met een traumahelikopter naar het ErasmusMC in Rotterdam gebracht. Dat gebeurt doorgaans alleen in levensbedreigende situaties. De clubvoorzitter reageert zeer aangeslagen en verwijst alle media door naar de politie.

Het springkussen was onderdeel van een stormbaan op de jeugddag van voetbalvereniging RSV in Rucphen en stond op het sportpark aan de Sprundelseweg. Daar zakte het door een nog een onbekende oorzaak in elkaar. 

Hersentrauma

Het jongetje werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft onder meer een hersentrauma opgelopen. De ouders van het slachtoffertje hebben het ongeluk volgens de voorzitter zien gebeuren.

Door het ongeval heeft het bestuur van RSV besloten dat alle activiteiten van de komende week zijn afgelast, evenals de thuiswedstrijden. Hoe het nu met het jongetje gaat, kon de voorzitter niet zeggen. Volgens de politie was hij er zondagochtend nog steeds zeer slecht aan toe.

Slachtofferhulp

Een wijkagent, burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en Slachtofferhulp zijn op het sportpark gearriveerd voor een besloten bijeenkomst. Ongeveer dertig belangstellenden zijn hierbij aanwezig. 

De  Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de politie doen onderzoek om de toedracht van het incident te achterhalen. ,,Onze inspecteur is gisteravond langsgeweest en gaat kijken hoe het heeft kunnen gebeuren”, zegt een woordvoerder van de NVWA.

Gelanceerd na sprong

Het springkussen is door de politie in beslag genomen. De laatste tijd gebeuren er regelmatig ongelukken met speelkussens. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen, die werden gelanceerd na een sprong, een schedelbasisfractuur op. Ze kwamen buiten het kussen met hun hoofd op het beton terecht. De fabrikant en de NVWA kennen de gevaren van de speelkussens, maar halen de kussens niet allemaal terug.

In 2017 kwam het gemiddeld zes keer per dag tot een ongeval op springkussens in Nederland, bleek uit eerder onderzoek van RTL Nieuws. Volgens experts worden er door het hele land meer dan honderd springkussens aangeboden die niet aan de veiligheidseisen voldoen.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Frank jansen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.