Een nest met kievitseieren.
Volledig scherm
Een nest met kievitseieren. © William Moore

Kievitseieren populair bij nestrovers

Weidevogelbeschermers en de politie in Brabant melden een toename van het aantal leeggeroofde kievitsnesten in de regio. In de afgelopen weken hebben dieven bijvoorbeeld al toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren.

In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. 

Jonge vogels 

De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap.

Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar ook geldt in Friesland. Het rapen van kievitseieren was in de rest van Nederland al verboden. Verder speelt de levendige vogelhandel in België vermoedelijk een rol. ,,We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar.’’

Achterhoek 

De Weidevogelvereniging Achterhoek herkent het beeld niet. ,,Wij hebben geen signalen dat de kivietseieren die onze vrijwilligers hebben gevonden, massaal geraapt worden’’, vertelt coördinator Jan van der Weyde.

,,Natuurlijk is er wel eens een nest leeggeroofd, maar wij hebben geen aanwijzingen dat een mens hiervoor verantwoordelijk is.’’