Volledig scherm
© pixabay.com

Live: Q-koortspatiënten in rechtbank versus Nederlandse staat

DEN HAAG - 300 Q-koortspatiënten staan vanochtend in Den Haag voor de rechter tegenover de Nederlandse staat. Volgens advocaat Luc Rohof van de slachtoffers reizen zo'n 150 patiënten af naar Den Haag. Onder hen bevinden zich zo'n 30 slachtoffers uit Gelderland.

Zij vinden dat de overheid schuldig is aan hun ziekte door veel te lang te wachten met het nemen van maatregelen. De rechtszaak in Den Haag begint om 09.30 uur.

Epidemie
De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Officieel zijn er inmiddels al 74 mensen overleden aan de ziekte. Maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer, omdat artsen de ziekte vaak moeilijk herkennen.

Oproep aan Schippers
​De provincie Noord-Brabant riep vorige maand minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met de Q-koortsbacterie op te sporen. Aanleiding is een rapport van eerder dit jaar waaruit blijkt dat de gevolgen van de ziekte op de langere termijn veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht.

Volg de rechtszaak live via de tweets van verslaggever Chris van Mersbergen.