Volledig scherm
Inspectie bij het gevonden lijk in Erp. Er wordt nog bepaald wat ermee gaat gebeuren. Opgraven of met rust laten en laten liggen. © Kirsten Rietbergen/BD

Menselijke resten gevonden bij werk aan N616 Erp; werkzaamheden aangepast verder

ERP - Bij graafwerkzaamheden aan de N616 in Erp is men woensdag gestuit op delen van een doodskist en resten van een menselijk lichaam. Op de plek, op de hoek van Schansoord met de Julianasingel, heeft in het verleden een protestante kerk gestaan, waarbij ook een begraafplaats was. 

Volledig scherm
Bij het leggen van kabels is stuitte bouwvakkers op resten van een doodskist en botten. De werkzaamheden zijn meteen stilgelegd en er is ter bescherming zand over gegooid. © Kirsten Rietbergen/BD

De werkzaamheden zijn gistermiddag en vanochtend stilgelegd en gaan de komende dagen aangepast verder. Zo worden de kabels een eind verlegd en wat buizen ingekort, zodat de wegwerkzaamheden zo min mogelijk vertraging oplopen en het lichaam voorlopig met rust gelaten kan worden. Een gemeentelijk archeoloog gaat bepalen wat er met het lichaam gaat gebeuren. Dit wordt of opgegraven en naar elders verplaatst, of de werkzaamheden gaan er omheen zodat het kan blijven liggen.  

Volledig scherm
Overleg over wat te doen met het lichaam dat gevonden is op de hoek Julianasingel/Schansoord in Erp. © Kirsten Rietbergen/BD

Van wie het lichaam zou kunnen zijn, is niet bekend. maar Marius Strijbosch van heemkundekring Erthepe zegt al voor de vondst te hebben gewaarschuwd. ,,Wij wisten dat er nog lichamen onder de grond zouden kunnen liggen en dat hebben we ook gemeld, maar het werk moest door.” Hij was vanochtend bij het overleg tussen de aannemer, onderaannemers en de gemeente aanwezig. 

Volledig scherm
De protestante kerk aan Schansoord in Erp, omstreeks 1925. © Heemkundekring Erthepe

De Protestante kerk stond er van 1856 tot 1931. Een klein gebouw in neogotische stijl, waar zo'n tien Erpse gezinnen gebruik van maakten.De kerk is in 1931 gesloopt. Onder andere de notaris, zijn vrouw en twee zussen lagen ernaast begraven. Pas in 1972, bij de aanleg van de Julianasingel, zijn de graven geruimd en de lichamen overgebracht naar begraafplaats van de katholieke kerk aan de Ottenstraat, dat is sinds 1976 de gemeentelijke algemene begraafplaats. ,,We weten dat destijds niet álle graven zijn verplaatst.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.