Volledig scherm
Arrestatieteams van de politie op zoek naar verdachten die de helikopter wilden kapen in Maarheeze. © anp

Piloot plan ontsnapping met heli 'was bereid te sterven voor zijn gezin'

AMSTERDAM/ BUDEL - Op de openingsdag van het proces over de verijdelde poging om de Eindhovense crimineel Benaouf A. met een helikopter uit de gevangenis te takelen, werkte de rechtbank zich in hoog tempo door de stukken.

Een rijk gevulde rechtszaal met zes (van de negen) verdachten en tien advocaten. Een lijvig strafdossier.

Een vermoede poging door tien veelal jonge verdachten die een helikopter zouden hebben willen kapen om hun leider Benaouf A. op spectaculaire , filmische wijze van de luchtplaats van de gevangenis in Roermond te taken - en te vluchten in liefst drie snelle, gestolen bolides, voorzien van serieus wapentuig waaronder automatische wapens.

Voldoende elementen om er van uit te gaan dat de openingsdag van het strafproces 'Leyburn' wel eens heel vol en lang zou kunnen zijn.

Contrast

Niets daarvan. De rechters onder voorzitterschap van Hans Helmonds beperkten zich tot wat hij noemde 'een kernachtige bespreking van het dossier'.

Zijn plan stond in schril contrast tot het voornemen van de uit Colombia ingevlogen helikopterpiloot Alvaro G.B. (54) die de bevrijdingsactie tot een goed einde had moeten brengen.

Als enige verdachte die uitvoerige verklaringen heeft afgelegd, begon hij voortdurend breedvoerige uitwijdingen over zijpaden die tot in 1994 leidden, maar Helmonds kapte hem steeds af.

De kern van het betoog wilde hij horen en verder zo min mogelijk. Uiteindelijk ontnam hij de piloot gewoonweg het woord omdat diens verhaal 'alle kanten uit caramboleerde'. De piloot gaf aan bereid te zijn te sterven voor zijn gezin.

Zware druk

Aangezien de andere vijf opgedaagde verdachten weinig te melden hadden, stond iedereen aan het begin van de middag weer buiten. Woensdag houden aanklagers Caroline Cnossen en Hetty Hoekstra hun requisitoir, met de strafeisen tot besluit.

De kern van wat piloot G.B. probeerde uit te leggen: hij was onder zware druk vanuit Colombia naar Nederland gedirigeerd om hier die actie tot een goed einde te brengen die hij totaal niet zag zitten.

Als hij wilde dat zijn vrouw en dochter niets overkwam, had hij maar mee te werken. Wel had hij 20.000 euro gekregen - wat moeilijk met die bedreigingen te rijmen leek - maar daar had hij 10.000 euro weer van moeten teruggeven.

Zijn redenatie: hij had niet durven vluchten uit het onderduikadres waar hij in oktober vorig jaar dagenlang zat ondergebracht, maar hij zou op het moment suprême wél de hele actie saboteren, bijvoorbeeld door zijn petje in de wieken van de te kapen helikopter te gooien.

Hij was sowieso niet geschikt om het verkozen type helikopter te vliegen en de ruimte waarin hij zou hebben moeten manoeuvreren was onverantwoord krap.

Structuur

Zijn uitweidingen over zijn trauma's na een ontvoering van dertig dagen door de guerilla in 1994 en het onderdrukt zijn door drugsbaronnen nadien, brachten cynische lachjes op de gezichten van zijn voornamelijk jonge Amsterdamse medeverdachten.

Waar wilde deze man heen? Advocaat Henk Koopman probeerde op herhaald aandringen van de rechtbank wat structuur in het relaas te brengen, maar veel succes boekte hij niet.

Dus werkte de rechtbank zich in hink-stap-sprong door het dossier en was het rond het middaguur al tijd om de persoonlijke omstandigheden van de verdachten te bespreken. Summier, want de meesten wilden met een perslegertje in hun rug weinig of niets kwijt.

Raadzaam

Woensdag wordt een interessantere dag, want dan mogen de officieren van justitie het spectaculaire dossier duiden en een volgens hen gepaste straf vragen.

Op het kapen van een helikopter of vliegtuig staat maximaal 15 jaar en er zijn ook die gestolen auto's en zware wapens, maar anderzijds was het ook weer geen Boeing 747 met honderden passagiers waarop de 'kapers' het hadden voorzien.

Minder nog dan anders is het daarom raadzaam te voorspellen welke strafeisen zijn te verwachten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Gezochte crimineel plaatst nóg eens vijf video's: ‘Ik ben onschuldig, maar mij vinden jullie niet’

  Gezochte crimineel plaatst nóg eens vijf video's: ‘Ik ben onschuldig, maar mij vinden jullie niet’

  De gezochte crimineel Shahin Gheiybe gaat door met het plaatsen van provocerende video's op Instagram, waarin hij aan zijn publiek probeert zijn onschuld te bewijzen. ,,Ik ben onterecht gestraft”, vertelt de 35-jarige Rosmalenaar, vanuit zijn verblijf in vermoedelijk Iran, over het neerschieten van twee Bosschenaren. Ook zegt hij dat de politie en media hem ‘proberen zwart te maken’.
 2. Meisje (17) gevonden na vermissing in Efteling: politie zocht urenlang in omgeving
  update

  Meisje (17) gevonden na vermissing in Efteling: politie zocht urenlang in omgeving

  KAATSHEUVEL - Bij de Efteling in Kaatsheuvel is woensdag een grote zoekactie op gang gezet voor een bezoekster die aan het begin van de middag vermist is geraakt. Dat bevestigen zowel het pretpark als de politie tegenover deze krant. De bezoekster, een meisje van 17, liep rond één uur naar de uitgang van het park en is daarna door niemand meer gezien. Rond 18.00 uur meldde de politie dat ze in goede gezondheid is gevonden.
 3. Vrees voor rellen bij beladen finale Nijmegen Devils in Tilburg, extra agenten ingezet
  PREMIUM

  Vrees voor rellen bij beladen finale Nijmegen Devils in Tilburg, extra agenten ingezet

  TILBURG/ NIJMEGEN - Gescheiden tribunes, een verplichte buscombi met persoonsregistratie en de beproefde organisatie van Tilburg Trappers moeten er woensdagavond voor zorgen dat de beladen ijshockeyfinale tussen Den Haag en Nijmegen zonder problemen verloopt. ,,Er ligt een goed veiligheidsplan en we leven ontspannen toe naar de finale”, aldus Rob van Rijswijk, directeur van de IJshockeybond Nederland.