Volledig scherm
Op 29 januari kwamen drie laboranten uit Eindhoven om het leven in een drugslab in Hechtel-Eksel in België. Het nu opgerolde netwerk is volgens de politie verantwoordelijk voor dit lab. © BELGA

Politie: bende schoonzoon Otto zat achter dodelijk lab in Hechtel-Eksel

GEFFEN - De politie heeft in Tiel, Culemborg en Geffen dinsdagmorgen opnieuw vier verdachten aangehouden in het onderzoek naar een groot drugsnetwerk waarvan ook de schoonzoon van No Surrender-oprichter Klaas Otto deel zou uitmaken. 

Het gaat om mannen van respectievelijk 37, 38, 62 en 59 jaar. De bende is volgens de politie onder meer verantwoordelijk voor het drugslab in het Belgische Hechtel-Eksel waar in januari drie jonge laboranten om het leven kwamen.

Het criminele netwerk, waarvan nu zestien verdachten zijn opgepakt, zit ook achter een amfetaminelab dat in juli in het Esch in Brabant werd opgerold, aldus de politie. Dat lab, met een grote 1.000 liter productieketel, zat verstopt in een kelder van een woning.

Dezelfde maand ontdekt de politie in Rilland in Zeeland een opslag van drugschemicaliën, laboratoriumspullen en resten van mdma, de werkende stof in xtc.

Bij de nieuwe actie is de politie dinsdagmorgen in alle vroegte bij vier woningen en garagebedrijven binnengevallen. De recherche had de verdachten hier eigenlijk al eind vorige maand willen arresteren, tegelijk met de aanhouding van een groep van vier verdachten rond Paul G. (35) in Bergen op Zoom. Maar de politie beschikte toen niet over genoeg capaciteit. 

Horloges

G. is de schoonzoon van Klaas Otto en zou een van de mensen zijn die in het criminele netwerk aan de touwtjes trok. Volgens zijn advocaat ontkent hij elke betrokkenheid.

In het onderzoek naar de Bergenaar deed de recherche ook invallen bij juweliers in België. Dit houdt verband met de verdenking dat onder anderen G. drugsgeld zou witwassen via de aan- en verkoop van dure horloges.

Drama

De politie verdenkt de meeste verdachten van betrokkenheid bij de grootschalige productie van synthetische drugs zoals amfetamine en xtc. De verdachten zouden in totaal achter zeker drie drugslab zitten.

 Eind november werden vier personen aangehouden, onder wie G. en mannen in Steenbergen, Renesse en Almere. Toen waren op negen adressen huiszoekingen.

Na het drama in het lab in Hechtel-Exel hield de recherche al vijf verdachten aan. In het lab kwamen drie jonge laboranten uit Eindhoven (22, 23 en 25) om het leven, zeer waarschijnlijk door koolmonoxidevergiftiging als gevolg van een mankement of een foute handeling.

Vasthoudend

Of de politie in deze zaak Otto zelf ook in het vizier heeft, is niet duidelijk. De man zit al meer dan twee jaar in de cel en wacht op zijn hoger beroep. Hij kreeg een gevangenisstraf van zes jaar cel voor witwassen, afpersing, mishandeling en bedreiging. 

Duidelijk is dat na zijn veroordeling Otto's familie en entourage volop  in de belangstelling zijn blijven staan van justitie en politie. Die zijn bij de vervolging van Otto zelf de afgelopen jaren zeer vasthoudend geweest.

Politie en justitie zien hem als een van de meest machtige criminelen in Zuid-Nederland, maar volgens de man uit Bergen op Zoom zelf zitten ze er volledig naast en is hij slachtoffer van een hetze door justitie.