Volledig scherm
De pillen zaten verstopt in het contragewicht van een graafmachine. © OM Oost-Brabant

Syriër wilde vanuit Berlicum 534 kilo harddrugs exporteren naar onder meer jihadisten

BERLICUM - Voor het uitvoeren van ruim vijfhonderd kilo harddrugs naar Saoedi-Arabië eist het Openbaar Ministerie 7,5 jaar cel tegen een 47-jarige Syriër. De man werd in januari dit jaar betrapt, toen de politie 534 kilo Captagon-pillen vond in een loods in Berlicum.

De pillen zaten verstopt in het contragewicht van een graafmachine. ,,Wij denken dat deze man daar verantwoordelijk voor is en dat rekenen wij hem zwaar aan”, zo vertelde de officier tijdens de zitting. De man zit sinds zijn aanhouding in de cel.

Captagon-pillen bestaan uit een combinatie van amfetamine en cafeïne. De graafmachine en het contragewicht moesten via de haven van Antwerpen naar Saoedi-Arabië verscheept worden. ,,Zover kwam het echter niet, maar in juridische zin is er sprake van uitvoer omdat alles klaarstond om getransporteerd te worden.”

De Syriër kwam al snel in beeld als verdachte omdat hij de graafmachine, samen met anderen, had gekocht. Dat deed hij in Barneveld. ,,Uit het onderzoek is gebleken dat de hij de drugs in het contragewicht heeft gestopt. Dat blijkt onder meer uit een opgenomen telefoongesprek en verklaringen van getuigen.”

Quote

Door de uitvoer van drugs naar het buitenland blijft de handel in stand, met daaraan gekoppeld zware criminali­teit

Officier van Justitie, Openbaar Ministerie

Jihadisme

Captagon-pillen worden in ons land over het algemeen niet gebruikt of verhandeld, laat het OM weten. In het Midden-Oosten zijn deze drugs echter wel populair: in het uitgaanscircuit en onder Jihad-strijders. Om die reden worden de pillen ook wel de Jihad-drug of IS-drug genoemd. 

De 534 kilo Captagon-pillen hebben een straatwaarde van zeker 20 miljoen euro. De officier laat in zijn eis meewegen dat het om meer dan de vijfhonderd kilo pillen gaat. 

,,Door de uitvoer van drugs naar het buitenland blijft de handel in stand, met daaraan gekoppeld zware criminaliteit. De verdachte heeft daar een bijdrage aan geleverd.”

In vergelijkbare zaken worden er flinke straffen uitgedeeld. Daarbij wordt rekening houden met de rol van verdachten. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte op zijn minst een rol als belangrijke uitvoerder. Hij eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7,5 jaar tegen de verdachte. De uitspraak is op 13 november.