Ongeval kruising Glaslaan/Philitelaan in Eindhoven.
Volledig scherm
Ongeval kruising Glaslaan/Philitelaan in Eindhoven. © Bert Jansen

Vooral Brabant kent veel verkeersdoden op kruispunten, dit zijn de gevaarlijkste plekken

De provincie Brabant heeft het hoogste aantal verkeersdoden op kruispunten. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van RTL Nieuws. De laatste drie jaar vonden er 95 fatale ongevallen plaats op kruisingen. 

Uit het onderzoek van RTL blijkt dat er de afgelopen drie jaar in Nederland in totaal 476 fatale ongelukken plaatsvonden op kruispunten. Bijna 20 procent daarvan was dus in Brabant. De provincie is daarmee ruim 's lands koploper. Gelderland volgt op plek twee, met ruim twintig fatale ongelukken minder. Hekkensluiter is Flevoland, waar er de afgelopen drie jaar vijf dodelijke ongevallen plaatsvonden op kruisingen.

Blackspots

Botsing op Backer en Ruebweg in Breda.
Volledig scherm
Botsing op Backer en Ruebweg in Breda. © MaRicMedia / Tom van der Put

Het onderzoek van RTL richt zich ook op zogenoemde blackspots. Dat zijn kruispunten waar er meer dan tien ongevallen zijn geweest. Ook kruisingen waar er meer dan zes ongevallen met gewonden plaatsvonden, worden tot blackspots gerekend. 

In Brabant bevinden zich verreweg de meeste blackspots in Eindhoven: 67. Enkele beruchte punten zijn de kruising van de John F. Kennedylaan met de Airbornelaan en de kruising van de PSV-laan met de Elisabethtunnel.

Breda kent volgens het onderzoek 34 blackspots, waaronder de kruising van de Backer en Ruebweg met de Veldsteen. In Tilburg zijn er ‘maar’ 19 blackspots. 

Gevaarlijkste kruispunt

Het gevaarlijke kruispunt van Brabant ligt in Den Bosch, zo stelt RTL. Op de kruising van de Sint Teunislaan met de Rompertsebaan zijn de afgelopen drie jaar 21 ongelukken gebeurd. Bij vier daarvan viel tenminste één gewonde. De andere ongelukken leverden alleen materiële schade op. Op een rotonde bij de beruchte kruising werden eerder al ledlampjes geplaatst, om overstekende fietsers te beschermen.  

In totaal kent Den Bosch 22 blackspots. 

Weten welke gevaarlijke kruispuntenpunten er in jouw buurt zijn? Check dan deze tool

  1. Even tanken in België kan je 4000 euro boete opleveren, maar niet in iedere gemeente

    Even tanken in België kan je 4000 euro boete opleveren, maar niet in iedere gemeente

    Even snel tanken over de grens met België omdat de benzine daar veel goedkoper is, is voor veel Brabanders aan de orde van de dag. Maar tijdens de coronacrisis moet het daarmee afgelopen zijn, zo stelt de politie. De gezondheidsrisico's zijn te groot. Dus kunnen forse boetes tot 4000 euro worden uitgedeeld. Maar verschillende Belgische politiezones hanteren de wetgeving anders, zo blijkt uit een rondgang.