Henri Dahlem (47) uit Tilburg liep als baby hersenletsel op door de mishandeling van zijn moeder.
Volledig scherm
Henri Dahlem (47) uit Tilburg liep als baby hersenletsel op door de mishandeling van zijn moeder. © Videostill

Zwaar mishandeld door Jehova's Getuigen leidt Henri (47) jarenlang een dubbelleven

,,Ik werd naar boven gesleurd en kreeg twaalf stokslagen, omdat ik bijna twaalf jaar was.” Henri Dahlem (47) uit Tilburg werd door een streng pleeggezin van Jehova's Getuigen zijn hele jeugd mishandeld. Hij was daar geplaatst om hem te beschermen tegen zijn moeder, die hem het ziekenhuis had ingeslagen. 

,,Ze zeiden dat het de wil van Jehova was dat ik werd geslagen”, vertelt de Tilburger aan Zembla. ,,Maar ik wist al heel snel dat dit niet klopte.” Dahlem ging in zijn jeugd een dubbelleven leiden, omdat hij dingen wilde gaan doen die niet mochten volgens de regels van de godsdienst waarin hij was beland. 

Mocht niet meedoen met Carnaval

Hij vond het ontzettend jammer dat hij in zijn jeugd nooit mee mocht doen met Carnaval. Daarom ging hij in 1983 in het geheim op school tonpraten. Maar toevallig werd zijn pleegmoeder hulpkracht in de klas bij het voorlezen. Een klasgenootje, die zich van geen kwaad bewust was, vertelde aan zijn moeder hoe goed hij wel niet was met zijn act. 

Bij thuiskomst kreeg hij een pak slaag in zijn gezicht, wat zijn zus en pleegzus zagen gebeuren. ,,Ik vergeet dit nooit meer van mijn leven.”

Schandalen

Wereldwijd zijn er schandalen rond Jehovah’s Getuigen en seksueel misbruik van kinderen. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Decennialang moesten slachtoffers zwijgen en werd hen verboden naar de politie te gaan.

Ook het OM deed onderzoek naar misbruik onder Jehova's Getuigen. In november vorig jaar werd er een inval gedaan bij het hoofdkantoor in Emmen. Tegen Zembla zegt de woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen in Nederland, Michel van Hilten, dat het aantal gevallen van kindermisbruik op één hand te tellen is. ‘Hij vindt dat er een hetze tegen zijn geloofsgemeenschap gaande is’, zo schrijft Zembla. 

In de uitzending van Zemba aankomende donderdag onderzoekt de redactie hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd. Daarin komt ook Tilburger Henri Dahlem aan het woord. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.