De algemene kraamkliniek Moederheil.
Volledig scherm
De algemene kraamkliniek Moederheil. © Archief BN De Stem

Adoptiekinderen die onder dwang Staat zijn afgestaan overwegen gang naar rechter

HALLE - Kinderen die door hun moeder onder dwang bij de geboorte werden afgestaan, overwegen een gang naar de rechter om de Staat aansprakelijk te stellen voor het leed dat hen is aangedaan. Gisteren deed een van die moeders, Trudy Scheele-Gertsen, dat ook al.

16 reacties

 • Voorbijganger1

  3 jaar geleden
  Wat er gebeurde in die tijd klopt ook niet, en zeker mensonterend, maar vergeet niet hoe Nederland er toen voor stond. Toen ik werd geboren in 1965, gingen mijn ouders scheiden en werd ik met 2 broers en twee zussen in een internaat gezet. Wat was er met mij gebeurt als er geen kinderbescherming was. Het gehele sociale stelsel stond nog op losse schroeven of was er helemaal niet. Mijn moeder had geen geld laat staan een huis, en mijn vader werkte destijds ook maar voor een habbekrats. Laat staan dat je in die tijd zwanger was, en geen man had. 
 • R. Laarman

  3 jaar geleden
  Ben 73 en mijn broer is in 1945 geboren in moederheil in Breda , Mijn ouders waren onderweg van Brussel naar Nederland toen mijn broer zich aankondigde Die nonnen waren krengen , hun wil was wet.
 • Hulshof

  3 jaar geleden
  En daarbij: het was een totaal andere tijd dan nu. Aanstaande moeders van "ongewenste" kinderen (wie vond die kinderen overigens ongewenst? De moeders zelf vaak niet!) konden door hun omgeving ongelooflijk onder druk worden gezet om afstand van hun kind te doen. Amper meer voor te stellen anno 2019.
 • Hulshof

  3 jaar geleden
  Ik ben toch bang dat het heel moeilijk gaat worden om aan te tonen dat in dit verband dingen zijn gedaan door personen of instanties die in strijd waren met het strafrecht of bestuursrecht van die tijd. Het is al weer op zijn minst 35 jaar geleden. Een algemeen principe is dat het handelen of nalaten van personen of instanties alleen kan worden getoetst aan de wetgeving van diezelfde tijd, niet aan eerdere of latere wetgeving. En daarbij; wat is er zoveel jaren later nog beschikbaar als rechtsgeldig bewijs (dossiers etc.)?
 • Ook

  3 jaar geleden
  Ik ben het echt oneens met deze juridische actie aangezien deze er op berust dat de Staat uiteindelijk maar voor van alles verantwoordelijk wordt gesteld waarbij diezelfde Staat helemaal niet betrokken was. Daarom alleen al vind ik deze actie wat goedkoop maar tegelijkertijd ook symptomatisch om maar steeds alle verantwoording ergens anders neer te leggen dan bij ouders. Ik vraag me dan ook af of de klaagsters hun ouders zouden hebben aangeklaagd indien die nog leven.

Achterhoek