Volledig scherm

Afscheid nemen bestaat tóch voor Bennie Jolink

HUMMELO - Bennie Jolink trekt zich langzaam maar zeker volledig terug uit het openbare leven. Was de Achterhoeker als voorman van Normaal veertig jaar lang vrijwel elke week ergens live te zien en leek hij eeuwig door te gaan, dit jaar blijft het bij twee openbare optredens.

Op zondag 18 december is hij voor het laatst live, tijdens de presentatie van de cd Odi Profanum van zijn hobbybandje De Pensionado's. Mensen die daarheen gaan óf naar Mañana Mañana zijn geweest op 17 juni dit jaar, zijn getuige van het definitieve einde van de podiumcarrière van Nederlands bekendste boerenrocker.

Jolink stopt nu definitief, nadat hij eerder dit jaar en ook vorig jaar zijn volledige afscheid steeds stukje bij beetje bekendmaakte.

Eigenlijk wilde Jolink, die een boerderijtje bewoont in het idyllische buitengebied van Hummelo, ook shows geven op Høken in Toldiek, de Zwarte Cross en het Høkersweekend. Maar die gingen niet door nadat het optreden op Mañana Mañana zwaarder bleek dan verwacht.

Bennie Jolink schrapt alle optredens vanwege gezondheid www.gelderlander.nl HUMMELO/ TOLDIJK - Bennie Jolink gaat dit jaar niet meer optreden.

Het optreden op Mañana Mañana in zijn thuisdorp Hummelo was de eerste liveshow van Jolink sinds het einde van Normaal, dat met 'Ajuu de mazzel!' een knallend afscheidsconcert gaf op zaterdag 19 december 2015 in stadion GelreDome in Arnhem.

Teruglezen: Normaal neemt afscheid met een simpel 'bedankt' www.gelderlander.nl ARNHEM - Normaal heeft zaterdagavond 19 december het allerlaatste concert ooit gegeven. I

Volledig scherm

Daarvoor had Jolink in een exclusief interview met De Gelderlander al gezegd dat Normaal in 2016 niet zou optreden. Met de recente aankondiging dat ook de livecarrière van de Achterhoeker eindigt, vervliegt het laatste sprankje hoop dat Normaal ooit nog een reünieconcert geeft.

Geen optredens van Normaal in 2016 www.gelderlander.nl HUMMELO - De Achterhoekse boerenrockband Normaal geeft geen optredens in 2016.

Volledig scherm

Het einde van Normaal betekent ook het vertrek van Bennie Jolink uit Twente. Na tien jaar verkocht hij in juni zijn studio met atelier in Haaksbergen. In deze Commodore Studio zijn vele singles en platen opgenomen en maakte Jolink onder meer het omstreden schilderij, waarop hij Geert Wilders afbeeldde met Adolf Hitler en Anders Breivik. De verkoop van het buitenverblijf in Haaksbergen was 'met pijn in het hart', aldus de Achterhoeker.

Bennie Jolink officieel weg uit Twente, studio is verkocht www.gelderlander.nl HAAKSBERGEN - Bennie Jolink, kopman van de vroegere band Normaal, heeft zijn studio met atelier en woonruimte in Twente verkocht.

Volledig scherm

Hoewel Normaal was gestopt, kwam medio dit jaar nog een laatste single van de band uit, naar aanleiding van het wereldkampioenschap van motorcrosser Jeffrey Herlings. Helemaal nieuw was de plaat overigens niet, want het nummer lag al een tijdje op de plank. „Alleen nog wachten tot Jeffrey wereldkampioen wordt”, zei Jolink daar twee jaar geleden over. Begin september was het zover en werd Jeffrey Herlings weer wereldkampioen gereleased.

'Nieuwe' single van Normaal voor crosskampioen Herlings www.gelderlander.nl HUMMELO - Er komt toch nog een nieuwe single uit van het al langer dan een half jaar gestopte Normaal.

Volledig scherm

Twee nieuwe platen in 2016 en nog één keer live: wie dat podiumafscheid van Jolink wil meemaken, moet zich zondag 18 december melden in zaal De Witkamp in Laren. Daar is vanaf 15.00 uur de cd-presentatie van De Pensionado's, mét echt de allerlaatste keer Bennie Jolink.

Livecarrière Bennie Jolink zit erop (video) www.gelderlander.nl HUMMELO - Bennie Jolink stopt volledig met live-optredens.

Volledig scherm

Was dat het dan? Nee, want gelukkig hebben we de foto's nog!

Het laatste jaar van Normaal: een overzicht in foto's www.gelderlander.nl HUMMELO - Het zit er nu echt op voor Normaal. Bennie Jolink en consorten gaven zaterdag hun laatste concert in Arnhem.

Volledig scherm
Volledig scherm
Vijf foto's van Bennie Jolink in het laatste jaar van Normaal. © Lourens Hooisma, Wouter Borre, Gerard Burgers en Alex Mulder
Volledig scherm
Bennie Jolink tijdens het allerlaatste optreden van Normaal, op zaterdag 19 december in GelreDome. © Gerard Burgers

Achterhoek