Een druk bezochte informatieavond vorig jaar waar de geplande antenne in de Sint Martinuskerk in Baak centraal stond.
Volledig scherm
Een druk bezochte informatieavond vorig jaar waar de geplande antenne in de Sint Martinuskerk in Baak centraal stond. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Antenne op kerk in Baak zorgt nog dit jaar voor mobiel bereik KPN-klanten

BAAK - Het mobiele bereik in Baak is eind dit jaar flink verbeterd door de komst van een nieuwe KPN-antenne in de torenspits van de Sint Martinuskerk. Die moet ervoor zorgen dat noodnummer 112 voor iedereen in Baak beter bereikbaar wordt.

Ook moeten noodoproepen van NL-Alert beter doorkomen. Volgens KPN is het plaatsen van een antenne-installatie in de kerktoren de enige manier om dit voor elkaar te krijgen.

De nieuwe antenne voldoet niet aan de afstandsnorm van de gemeente Bronckhorst, die aangeeft dat antennedragers op minimaal 100 meter van woningen moeten staan. Maar de gemeente vindt de huidige situatie niet langer verantwoord. Daarom is besloten van deze norm af te wijken en een omgevingsvergunning te verlenen die de komst van de antenne mogelijk maakt.

Stralingseffecten

De 100-meternorm is in het verleden door de gemeente zelf ingesteld omdat destijds nog veel onduidelijk was over mogelijke stralingseffecten van antennes. In veel stedelijke gebieden is zo’n afstandsnorm er niet.

In Baak zijn de meningen over de komst van de antenne verdeeld, zo bleek vorig jaar tijdens een informatieavond. Voor sommigen kan deze er niet snel genoeg komen. Er zijn ook inwoners die zich zorgen maken over waardedaling van hun huis en stralingsgevaren.

Alleen KPN-klanten profiteren

DS-2019-3798 - Baak - KPN en gemeente Bronckhorst willen antenne op Sint Martinuskerk in Baak zetten. Op dit moment is er niet genoeg bereik om in noodgevallen 112 te bellen. Er was maandagavond een informatieavond voor omwonenden in zaal Herfkens.
Volledig scherm
DS-2019-3798 - Baak - KPN en gemeente Bronckhorst willen antenne op Sint Martinuskerk in Baak zetten. Op dit moment is er niet genoeg bereik om in noodgevallen 112 te bellen. Er was maandagavond een informatieavond voor omwonenden in zaal Herfkens. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Voor het overige telefoongebruik biedt de nieuwe antenne niet voor iedereen uitkomst: alleen KPN-klanten in Baak gaan er qua bereik op vooruit. Er verandert niets voor wie een andere telefoonprovider heeft.

De antenne komt in de torenspits te staan en niet – zoals vaak in andere kerken – in de galmgaten. Het dak van het schip van de kerk is zo hoog dat dit het signaal zou blokkeren als de antenne in de galmgaten wordt geplaatst. Om een sterker signaal te krijgen moeten de leistenen in de spits nog wel worden vervangen door kunststofmateriaal.

KPN start deze zomer met de werkzaamheden, die naar verwachting eind dit jaar klaar zijn. Dat de bouw niet direct begint, komt omdat het specifieke materiaal voor de installatie in de kerk apart besteld moet worden. Ook zijn de benodigde transmissie- en elektra-aansluitingen nog niet aanwezig.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek