Asbest vrijgekomen na zeer grote brand in Vorden

Video/updateTwee bedrijven aan de Handelsweg in Vorden zijn vanmiddag verwoest door een zeer grote uitslaande brand. Daarbij is asbest vrijgekomen, bevestigt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De brandweer meldde eind van de middag dat de omgeving ruim is afgezet. 

Vanwege de grote hoeveelheid rook die vrijkwam, is een NL-Alert verzonden en zijn omliggende woningen en bedrijven ontruimd. Treinverkeer tussen Zutphen en Winterswijk is bij Vorden tot nader order stilgelegd.

De brand brak rond 13.45 uur uit in een loods van een autobedrijf op het bedrijventerrein aan de oostzijde van Vorden. Pas kort voor 18.00 uur kon de brandweer het sein brandmeester geven en kon het nablussen beginnen. 

De brandweer deed onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen en bevestigde rond 19.30 uur dat er asbest is vrijgekomen. Er is beraad tussen betrokken instanties over vervolgstappen waaronder het informeren van getroffen bewoners.  

Quote

Ik begrijp heel goed dat de betrokke­nen in de omgeving er erg van zijn geschrok­ken.

Marianne Besselink, burgemeester Bronckhorst

‘Echt verschrikkelijk’

Volledig scherm
De brand in Vorden van boven. © Persbureau Heitink

Al snel werd ‘s middags duidelijk dat het ging om een  ‘zeer grote brand’ in het pand, waar meerdere auto’s stonden. De vlammen sloegen om zich heen, waardoor ook een naastgelegen loods van Plastic Products & More in brand vloog.

Tim Oldehof, een medewerker van het laatstgenoemde bedrijf, was vrij toen hij bericht kreeg over de situatie. ,,Ik sprong meteen in de auto. Toen ik aankwam zag ik al dikke rookwolken en wist ik dat het misse boel was. Dit is een ramp, echt verschrikkelijk.’’

De personen die in het pand waren, stonden toen al veilig buiten, meldt de VNOG. 

Burgemeester Marianne Besselink is aangedaan door de brand: ,,Ik begrijp heel goed dat de betrokkenen in de omgeving er erg van zijn geschrokken. We moeten nu bekijken wat er precies in de rook zit. Er wordt onderzocht hoeveel van de omgeving nu moet worden afgezet. We werken heel hard aan het inzichtelijk krijgen van de benodigde vervolgstappen.’’ 

Ramen en deuren sluiten

De brandweer rukte met groot materieel uit en probeerde uit alle macht om omliggende panden te beschermen.

Woningen en bedrijven die in de omgeving staan worden ontruimd. Bewoners en betrokkenen kunnen terecht in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat in Vorden.

Omwonenden die last hebben van de rook, werd bovendien geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Om mensen in de regio te waarschuwen is een NL-Alert verzonden. 

50 brandweerlieden

Volledig scherm
De loods van het autobedrijf in Vorden staat in lichterlaaie. Enorme rookwolken trekken over het bedrijventerrein. © GinoPress B.V.

Omdat er mogelijk asbest is vrijgekomen zijn de afgebrande loodsen met geel lint afgezet. Ook is het mogelijk dat in de wijdere omgeving asbestdeeltjes vanuit de rook neerdalen.

De brandweer heeft de omgeving daarom ruim afgezet en doet onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

Rond 17.15 uur was het vuur onder controle en werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. Een brandweerwoordvoerder laat weten dat de (na)bluswerkzaamheden nog zeker de hele avond zullen duren. In totaal zijn minimaal 50 brandweerlieden druk (geweest) met het incident.

Trein

Op enkele honderden meters van de brand ligt het treinspoor van Zutphen naar Winterswijk. In eerste instantie reden de treinen op dit traject tussen Vorden en Lichtenvoorde-Groenlo met aangepaste snelheid vanwege de brand, maar even na 15.00 uur werd het treinverkeer volledig stilgelegd. Pas na 18.30 gingen de treinen weer rijden.

Ook werd de N319 vanwege de brand afgesloten.

Weinig water

Gezien de omvang van de brand is door de VNOG opgeschaald naar een GRIP2-situatie. 

 Omdat er weinig water in de omgeving beschikbaar was, werden speciale tankwagens en een watertransportsysteem van de brandweer opgeroepen. Met zo’n systeem kan water over een afstand van 500 meter worden getransporteerd.

De brand woedt op het bedrijventerrein aan de oost-kant van Vorden. Hier staan voornamelijk bedrijfspanden, maar ook een aantal woningen:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek