Volledig scherm
PREMIUM
Rika Zemmelink-Ruesink en Bertus Gogherman met het door hem gemaakte naaikistje. © theo kock persfotografie

Bertus groeide op tijdens de oorlog in Hengelo, soms was hij doodsbang

HENGELO / WESTERVOORT - Hij sprong er over sloten, haalde kattenkwaad uit met vriendjes, hielp mee met klusjes als hout zagen en bieten snijden en zat bij slecht weer binnen te figuurzagen. Het was oorlog, maar daar merkte de nu 87-jarige Bertus Gogherman op boerderij de Wassinkmaat in het buitengebied van Hengelo vrijwel niets van.

Bijna 75 jaar later zit hij hier aan de keukentafel als vriend van de familie. ,,Bertus, nog koffie?’’, vraagt Rika Zemmelink-Ruesink (78).

Zij was pas 3 jaar oud toen er hier in die namiddag in november 1944 – de duisternis was net ingevallen – ineens dertien Westervoorters op het erf stonden. Zij hadden hun eigen huis en haard moeten verlaten vanwege operatie Market Garden, waarbij de Duitsers en de geallieerden over en weer beschietingen uitvoerden.

Quote

De vrede die ik hier heb gevonden, heeft als kind van 12 enorme indruk op me gemaakt

Bertus Gogherman
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek