Bijzondere penisplant bloeit in Hummelo en hij stinkt enorm: ‘Er hangt een lijkenlucht omheen’

HUMMELO - Een rariteit in de plantenwereld, noemt de Hummelose kweker Robbert van Til de Amorphophallus konjac, oftewel de penisplant. Daarvan staat er nu één in bloei bij zijn kwekerij Bandus in het buitengebied van Hummelo. En dat is bijzonder, want de plant bloeit maar eens in de zes tot zeven jaar.

Robbert van Til met de bloeiende penisplant in Hummelo.
Volledig scherm
Robbert van Til met de bloeiende penisplant in Hummelo. © eigen foto

De penisplant heeft wel meer eigenaardige kenmerken. De belangrijkste: het ding stinkt enorm. ,,Er hangt een lijkenlucht omheen”, zegt Van Til. ,,De plant verspreidt deze geur omdat hij door aasvliegen wordt bestoven.”

Na het jaren wachten tot de plant tot bloei komt duurt de bloeiperiode maar maximaal drie dagen. Verder is het een droogbloeier, wat betekent dat de knol ergens droog ligt, buiten de aarde en zonder water, en toch ontspringt en tot bloei komt.

Ondanks deze rare fratsen, of misschien wel dankzij, kan Van Til de penisplant enorm waarderen. ,,Het bladerdek heeft buiten de bloeiperiode een doorsnede van wel twee meter, wat het een enorm indrukwekkende plant maakt met een tropische uitstraling. De steel is mooi zwart gevlekt en het is ook gewoon leuk zo’n bijzondere plant te hebben”, zegt de 33-jarige kweker.

Lelies die 50 kilo kunnen dragen

Van Til heeft nog veel meer bijzonders achter zijn huis, waar tevens zijn kwekerij Bandus is gevestigd. Bijvoorbeeld vleesetende planten, bamboe en Victoria waterlelies. ,,Als enige kweker in noordwest-Europa”, zegt Van Til over de lelies die voor publiek alleen in botanische tuinen te zien zijn. Deze reuzenwaterlies hebben bladeren die tot drie meter in doorsnede kunnen worden en een gewicht kunnen dragen van liefst 50 kilo.

Achterhoek