Volledig scherm
Normaal met Bennie Jolink. © ANP Kippa

Boeren willen Top 2000 bestormen met Normaal-hit ‘De boer dat is de keerl’: ‘Ode aan de boer’

HUMMELO - Wordt De boer dat is de keerl van Normaal dit jaar de nummer 1 van de Top 2000? Als het aan de boeren ligt wel. Boerenorganisatie Team Agro NL heeft deze week een actie opgestart om het nummer uit 1982 op 1 in de befaamde ‘lijst der lijsten’ te krijgen. 

De organisatie, die als doel heeft het promoten van het agrarische leven, wil de Top 2000 bestormen met boerenmuziek en daarmee een ode aan de boer brengen. ‘Hoe mooi is het om in deze roerige tijd voor de agrarische sector het nummer ‘De boer dat is de keerl’ van Normaal op nummer 1 te krijgen?', schrijft Team Agro NL op Facebook. De club doet daarom ‘een dringende oproep aan boeren, burgers en buitenlui.’

De oproep, die onder meer via social media met de hashtag #odeaandeboer wordt verspreid, is een nieuw initiatief om aandacht te vragen voor de agrarische sector. ,,We willen de boeren in deze roerige tijd op een positieve manier steunen’’, verklaart Annemieke Schinkel, bestuurslid van Team Agro NL. Daarmee verwijst ze naar de veelbesproken stikstofmaatregelen en daaropvolgende demonstraties in heel Nederland.

Gratis stemadvies

Vanaf 1 december kan er weer worden gestemd voor de Top 2000. Als het aan Team Agro NL ligt, komt er behalve het Normaal-nummer nog meer boerenmuziek in de top van de lijst te staan. De organisatie brengt daarom het ‘gratis stemadvies’ uit ook te stemmen op Lekker op de trekker ​​​van Mannenkoor Karrespoor en Op ‘t platteland ​​​van Daniël Lohues. Andere nummers mogen ook van de organisatie, ‘maar zet dan wel ‘De boer dat is de keerl’ op 1'. 

Op social media is te zien dat de actie al bijval krijgt. Zo is het Facebook-bericht al zo'n 150 keer gedeeld. Ook veel twitteraars steunen de actie onder de hashtag #odeaandeboer. Onder meer het officiële account van voetbalclub De Graafschap betuigt steun. ‘Ik ga stemmen', laten sommige twitteraars al weten. 

Maar er zijn ook critici. ‘Niet alles politiek maken’, stelt iemand op Twitter. ‘Ik snap de gedachte erachter. Maar gewoon niet doen.’ Een ander reageert: ‘Misbruik Top 2000 niet voor uw politiek gekleurde boodschap’.

Achterhoek