Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Bomenbelang Bronckhorst wil kap van bomen in centrum Vorden voorkomen

VORDEN - Bomenbelang Bronckhorst wil voorkomen dat vier bomen achter het voormalige Rabobankpand aan de Zutphenseweg in Vorden worden gekapt om extra parkeerruimte te creëren voor de nieuwe Coop-supermarkt.

De belangengroep heeft bij de gemeente Bronckhorst een bezwaarschrift ingediend tegen de kap. Volgens Bomenbelang zou door het vellen van de bomen (drie haagbeuken en een esdoorn) het weinige groen verloren gaan, op een perceel dat al wordt gedomineerd door parkeerplaatsen. John van der Voort - die samen met zijn vrouw Monique het pand eerder dit jaar kocht - kreeg een kapvergunning van de gemeente Bronckhorst, met daarbij de verplichting na de kap op dezelfde plek één nieuwe boom neer te zetten.

Bomenbelang wil de vier bomen het liefst behouden, maar is bereid tot een uiterste compromis: drie bomen kappen en de haagbeuk aan de meest westelijke kant laten staan. Die boom is volgens de belangengroep ‘eenvoudig te snoeien’ en levert ‘een aantrekkelijke hoeveelheid groen op’.

Ziek

De gemeente Bronckhorst stelt dat de bomen ook zonder de komst van de Coop zouden moeten worden geveld omdat zij ziek zijn, daardoor in slechte staat verkeren en een risico vormen voor de omgeving. Afscheurende en vallende takken zouden geparkeerde auto’s kunnen beschadigen. De nieuwe boom zou dan aan de voorkant kunnen worden geplant, aan de Zutphenseweg, waardoor daar dan schaduw en koelte is in de zomer.

Behalve Bomenbelang Bronckhorst hebben nog vier partijen een bezwaarschrift ingediend tegen de bomenkap. De bezwaren komen op 9 december aan bod tijdens een openbare hoorzitting in het gemeentehuis in Hengelo.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek