Het Witte Paard in Zelhem.
Volledig scherm
Het Witte Paard in Zelhem. © DG


Het Witte Paard verdwijnt: einde voor roemrucht horecabedrijf in Zelhem

ZELHEM - Het Witte Paard, roemrucht horecabedrijf aan de Ruurloseweg in Zelhem, verdwijnt. Het huurcontract van uitbaters Norbert Rosendaal en José Waenink met eigenares Toos Bulten verloopt per 1 mei en wordt niet verlengd.

De uitbaters hebben de inventaris online ter veiling aangeboden. Bizar detail: zelfs het witte draaimolenpaard op het dak wordt in de veiling betrokken. Er zijn inmiddels diverse biedingen op het dier gedaan.

Wat er met het pand zelf gaat gebeuren is niet duidelijk. De gemeente Bronckhorst heeft gespeeld met de gedachte van een dorpshuis, een soort van Kulturhus. Eigenares Toos Bulten is hoogbejaard (haar man Henk is jaren geleden overleden) en woont aan de overkant in het voormalige Kleppermanshuis in de Plantsoenstraat.

Er zijn inmiddels contacten met een projectontwikkelaar, die appartementen wil bouwen op de historische plek aan de Ruurloseweg. Of de gemeente daaraan mee wil werken is nog onduidelijk.

De bouvier hielp lastige gasten verwijderen

Al voor 1750 wordt het pand van Het Witte Paard in de analen genoemd, al zat het toen een stukje verder richting dorpscentrum. In 1931 is het huidige hotel-café-restaurant en stalhouderij gebouwd. Jarenlang bestierde de familie Praastink het bedrijf, dat ook nog een bodedienst en een brandstoffenhandel omvatte.

Onder leiding van het echtpaar Henk Bulten en Toos Ketz – telg uit een Doetinchemse horecafamilie – reikte het Witte Paard tot grote hoogten. In de jaren 70 en 80 was het een gerenommeerd café, in de zaal werden talloze bruiloften en partijen gevierd. Discotheek De Paerdestal werd bijgebouwd. Lastige bezoekers werden door Toos met haar vervaarlijk uitziende bouvier met harde hand verwijderd.

Martin Willemsen, Christiaan en Karin Hitpass, Kees en Cissy van Baardwijk en sinds mei 2015 Norbert Rosendaal en José Waenink namen na het afscheid van het echtpaar Bulten de toko over. Verbouwingen, uitbreidingen en vernieuwingen volgden elkaar in hoog tempo op. Drie zalen, een brasserie, een bar en een slijterij, alles werd uit de kast gehaald. De glorie van weleer keerde nooit meer terug.

Achterhoek