Brand transformatorhuis in Langerak onder controle, ‘papiersnippers en roetdeeltjes kunnen geen kwaad’

UPDATE | VIDEOLANGERAK - De immense brand in een verdeelstation van netbeheerder Tennet in Langerak (bij Doetinchem) is na een hele nacht nablussen onder controle. Er zijn roetdeeltjes en papiersnippers in de omgeving terecht gekomen, maar die kunnen zonder gevaar weggespoeld worden, meldt de brandweer. 

Dinsdagavond brak de brand uit  na een explosie. Er stond 30.000 liter olie in brand en de brandweer kon urenlang niet het terrein op om te blussen omdat het te gevaarlijk was.  Het vuur en de rookvorming waren te hevig en er stond nog stroom op het verdeelstation.  

Bij de brand is een transformator volledig verwoest. Er vielen geen gewonden. Ten tijde van de brand was er niemand op het terrein aanwezig.

De brandweerlieden moesten wachten totdat deskundigen van Tennet het terrein vrijgaven, voordat ze met blussen konden beginnen. De vlammen namen rond 22.00 af door de regen, aldus een politiewoordvoerder. Vlak daarna gaf Tennet het terrein vrij. Vervolgens mocht de brandweer het terrein op om de oliebrand van grofweg de hoeveelheid van 1,5 tankauto te blussen.

De brandweerlieden hadden onder meer de beschikking over een schuimblusser omdat een oliebrand niet met water kan worden gedoofd. Een transformator blussen met alleen water is volgens de Veiligheidsregio ‘zeer risicovol’. Verschillende brandweerkorpsen uit de weide regio zijn opgeroepen en keken lange tijd werkeloos toe hoe de vlammen zich verspreidden.

De brandweer kan de brand in een transformator in Langerak niet blussen omdat er nog stroom op staat..
Volledig scherm
De brandweer kan de brand in een transformator in Langerak niet blussen omdat er nog stroom op staat.. © Melvin/Persbureau Heitink

Er was een NL-Alert verstuurd voor omwonenden te waarschuwen voor de enorme rookontwikkeling. Grote rookwolken trekken over Langerak heen. 

Grip 1
Er was rond 19.30 uur een Grip 1 situatie afgekondigd, wat betekent dat het om een groot incident gaat en de verschillende hulpdiensten samen gaan werken.

Er was ook een meetploeg opgeroepen vanwege de rookontwikkeling. Daarnaast kwam een ambulance met loeiende sirenes aanrijden in de richting van de Rouwenoordseweg. De transformator staat aan de rand van het dorp. Volgens de woordvoerder van de brandweer is het een voordeel dat het is gaan regenen in Langerak. Daardoor slaan de roetdeeltjes meteen neer.

Knal

Ruud van de Poll woont aan de Nederbergweg in Langerak, vlakbij het verdeelstation van Tennet. Hij schrok zich eerder op de avond een hoedje. Eerst viel de stroom twee seconden weg. Toen de lampen weer gingen branden, hoorde hij een harde knal. ,,Alsof er carbid werd afgeschoten.’’

Het verdeelstation in Langerak waar dinsdagavond brand uitbrak.
Volledig scherm
Het verdeelstation in Langerak waar dinsdagavond brand uitbrak. © DG

Achterhoek