Brandweer bevrijdt paard Yfke na spannende uren in kelder

update/videoDREMPT - Het Friese paard Yfke van John Thijssen uit Drempt beleefde zaterdagmiddag spannende uren. Het dier zakte door een luik en viel in de kelder onder de stal. De brandweer en een graafmachine moesten er aan te pas komen om het dier te redden.

Even na vieren loopt Yfke al weer doodgemoedereerd in de wei, samen met Shetlandpony Zippy, waarschijnlijk de aanstichter van het minidrama.

Donderstenen

Volledig scherm
Het gat waar Yfke door viel. © DG

,,Yfke was in een deel van de stal gekomen waar ze normaal niet kan komen’', aldus eigenaar John Thijssen. ,,Waarschijnlijk had Zippy de deur opengemaakt. Shetlanders zijn namelijk echte donderstenen. In dat deel van de stal zit een mangat om in de kelder te komen, met een plank er overheen. Waarschijnlijk is ze met de achterbenen op de plank gaan staan en er toen doorheen gezakt. Zo is ze achterwaarts in de kelder gevallen.’’

De brandweer werd opgetrommeld. Het mangat was te klein om Yfke uit de kelder te takelen. Dus werd er een gat in de grond gegraven en een opening in de kelderwand gemaakt. Daarna kon Yfke uit haar benarde positie bevrijd worden. Het dier hield aan zijn avontuur slechts een kleine schram in de nek over.

,,Ze bleef er heel rustig onder. Zo zijn Friese paarden’', zegt Thijssen. ,,Heel nuchter, net als Friese mensen.’’ 

Volledig scherm
Yfke is inmiddels weer bevrijd. © DG
Volledig scherm
Langs deze weg werd het paard bevrijd. © DG
Volledig scherm
© Melvin/Persbureau Heitink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek