Brandweer in actie bij onschadelijk maken gaswolk in maiskuil bij Hengelo

HENGELO - De brandweer is vanmiddag in actie gekomen bij een boerderij aan de Varsselseweg in Hengelo om te voorkomen dat een grote hoeveelheid giftig gas zou vrijkomen. Dankzij de ingreep kan het silogas in de gehakselde mais geleidelijk ontsnappen uit de maiskuil.

Het gasprobleem hangt samen met de droogte van de afgelopen maanden. Hierdoor zit er veel meer stikstof in de mais dan normaal. 

Hierdoor ontstaan bij het inkuilen - naast de altijd gevormde kooldioxide - ook nitreuze gassen. ,,Deze gassen zijn zeer giftig en bijtend en kunnen grote risico’s opleveren voor mens en dier’’, aldus een woordvoerder van Brandweer Nederland.

De brandweer neemt meldingen van boeren hierover daarom uiterst serieus. In Hengelo aan de Varselsseweg ging het om een maiskuil van ongeveer twintig bij acht meter. Het zeil bolde al iets op door de gasvorming. Er is na de melding, die kort voor 15.00 uur binnenkwam, zand op het zeil gelegd en er zijn enkele buiten geplaatst zodat het gas kan wegstromen. Dat duurt naar verwachting vier tot vijf dagen. 

Recent waren er onder andere in Leusden, in Galder en in Haaksbergen incidenten met kuilgassen waarbij de brandweer is ingezet. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchemmers houden zich in

    In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchem­mers houden zich in

    LICHTENVOORDE/ DOETINCHEM - Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland en Oude IJsselstreek behoren tot de top twintig van Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de meeste mensen wonen die ‘overmatig’ alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Afkickkliniekwijzer. Overmatig drankgebruik betekent voor volwassen mannen dat ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat het om meer dan veertien glazen.

Achterhoek