Volledig scherm
Steve Gammage. © Jan van den Brink

Britse brouwer over Brexit: 'Hoop dat ze erin blijven'

RHA - Bierbrouwer Steve Gammage uit Rha is benieuwd naar de gevolgen van een mogelijke Brexit voor zijn brouwerij in het Achterhoekse dorp. Hij is eigenaar van de Bronckhorster Brewing Company, in 2010 opgericht als Brouwerij Rodenburg.

Veel grondstoffen voor de bieren die hij brouwt importeert hij uit Groot-Brittannië. „Als de Britten uit de EU stappen, zal de waarde van de pond kelderen en wordt import voor mij goedkoper. Tegelijk zal er waarschijnlijk een hele papierwinkel bij komen", zegt Gammage.

Familie
Gammage woont al 40 jaar in Nederland en heeft nog altijd de Britse nationaliteit. „Maar ik voel me meer Nederlander dan Brit. Wel woont nog familie van mij in England. Daar ben ik een aantal weken terug nog geweest. Zij stemmen vandaag remain, voor behoud van Groot-Brittannië in de EU.”

Hoop
Op de vraag wat hij zelf hoopt, geeft Gammage als antwoord: „Ik heb niet echt een voorkeur. Ik begrijp het als de mensen stemmen voor een Brexit. Aan de andere kant zou ik het jammer vinden als Groot-Brittannië uit de EU stapt. Maar eerlijk? Diep in mijn hart hoop ik dat ze erin blijven”, zegt de Achterhoekse Brit met een nog altijd duidelijk hoorbaar Brits accent.

Achterhoek