Volledig scherm
PREMIUM
Op de algemene begraafplaats in Zelhem is de gedenksteen met de tekst 'An airman of the 1939-1945 war' vervangen door een zerk met het opschrift 'A member of the crew of the Lancaster ED470'. © Jan Ruland van den Brink

Britten komen crash bommenwerper in Zelhem herdenken na 75 jaar

ZELHEM - Een delegatie van de Britse luchtmacht én de regering van Groot Brittannië komt eind september naar Zelhem om de crash van bommenwerper Lancaster ED470 te herdenken. Dat vliegtuig stortte op 23 september 1944 neer in een weiland langs de Hummeloseweg. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen daarbij om, de staartschutter heeft zichzelf als enige kunnen redden.

Nu, 75 jaar later, komen de Britten voor het eerst naar Nederland voor een herdenkingsceremonie voor de bemanning van deze bommenwerper. Een dominee van de RAF (Royal Air Force, de Britse koninklijke luchtmacht) leidt de herdenking en spreekt namens nabestaanden. Daarna speelt een trompettist van de RAF de Last Post, een eresignaal voor oorlogsslachtoffers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek