Volledig scherm
Tandartsinstrumenten. © 3

Broer van ontuchtige tandartsen vervolgd wegens meineed

HALLE - De strafzaak tegen de tandartsbroers uit Halle en Deventer, die zijn veroordeeld voor het betasten van minderjarige patiënten in hun praktijken, krijgt een staartje. Het Openbaar Ministerie verdenkt een derde broer ervan meineed te hebben gepleegd.

De derde broer uit Apeldoorn wierp zich in 2017 op als getuige in de strafzaak van zijn broers. Hij zei aanwezig te zijn geweest bij de behandelingen, als baliemedewerker, en geen aanranding te hebben gezien. Maar hij was helemaal niet aanwezig in de praktijk, zegt het Openbaar Ministerie en zou dus meineed plegen.

De één was tandarts (32) en de ander orthodontist (31). Ze werkten gezamenlijk in twee praktijken in het Achterhoekse dorp Halle en Deventer. Het duo zou patiënten, die soms nog pubers waren, onverwachts betast hebben bij billen en borsten tijdens behandelingen. Ze werden in september 2017 veroordeeld.

Verwisseld

Vlak voor de zitting kwam destijds opeens een derde broer in beeld, tot verbazing van advocaten, rechter en officier van justitie. Hij suggereerde verwisseld te zijn met de orthodontist in de röntgenkamer. Als de twee door slachtoffers zouden zijn verward, dan was de orthodontist misschien in vele aangiftes niet de ontuchtpleger waarover gesproken werd door de tienerpatiënten, maar mogelijk die assisterende derde broer.

Ouders met hun aanwezige dochters – de slachtoffers – lachten direct. Deze derde broer kenden ze niet en hij leek helemaal niet op de orthodontist. Deze zat aan hun dochters, niet deze broer.

Als de derde broer volgens de rechter inderdaad de ontuchtpleger zou zijn, ontstond voor de orthodontist hoe dan ook een groot voordeel. Hij zou niet veroordeeld worden en kon bovendien orthodontist blijven. Waar hij bij een veroordeling levenslang geschorst zou worden. En de derde broer? Die werd eventueel veroordeeld voor ontucht, maar zijn ‘orthodontie-diploma’ konden ze niet afnemen. Die had hij immers niet. Loog hij daarom uit broederliefde?

Quote

Ik was als assistent het meest onbelang­rijk en zou daarom niet opgevallen zijn.

Verdachte, Rechtbank

Nee, hij loog niet destijds, zei hij gisteren in de rechtbank. Hij was er echt bij, bij de behandelingen. ,,Ik was als assistent het meest onbelangrijk en zou daarom niet opgevallen zijn’’, is het antwoord van de verdachte op de vraag van de rechter waarom geen enkel slachtoffer het over zijn eventuele aanwezigheid had. Even daarna verklaart hij dat hij destijds ook niet wilde aangeven dé ontuchtpleger te zijn. De suggestie van persoonsverwisseling die toen gedaan werd, ook door de advocaat, wilde hij niet doen. Hij wilde getuigen dat zijn broer geen patiënte betastte.

Aangehouden

De rechter houdt de zaak aan. Het blijkt dat onder meer de broers van de verdachte niet zijn gehoord in de meineed-zaak. Dat vindt de rechter essentieel. Op de gang van de rechtszaal zijn zowel de orthodontist als de ‘derde broer’ na afloop van de zitting aanwezig. Hoe komt het dat ze eerder leken te beweren te zijn verwisseld en waarom wordt dat nu ontkracht? Nee, dat willen ze vandaag niet uitleggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchemmers houden zich in

    In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchem­mers houden zich in

    LICHTENVOORDE/ DOETINCHEM - Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland en Oude IJsselstreek behoren tot de top twintig van Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de meeste mensen wonen die ‘overmatig’ alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Afkickkliniekwijzer. Overmatig drankgebruik betekent voor volwassen mannen dat ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat het om meer dan veertien glazen.

Achterhoek