Op dit terrein aan de Almenseweg in Vorden moet de nieuwe school en sporthal komen.
Volledig scherm
Op dit terrein aan de Almenseweg in Vorden moet de nieuwe school en sporthal komen. © Arjan Gotink

Bronckhorst blijft na onderzoek bij plan school met sporthal aan Almenseweg in Vorden, maar tast dieper in buidel

De komst van een nieuwe school met sporthal aan de Almenseweg in Vorden was lang onzeker. Maar onafhankelijk onderzoek wijst uit dat het noodzakelijk is daar een nieuwe school met sporthal te bouwen, om te garanderen dat het voortgezet onderwijs in Vorden kan blijven. Waar kosten eerder geschat werden op 14 miljoen euro is dat nu aanzienlijk hoger: 16,5 miljoen euro.

Het plan riep eerder veel weerstand op bij bewoners. Zij wilden onderzocht hebben of nieuwbouw aan de Almenseweg wel nodig was. Maandenlang onderzoek moest uitwijzen of sloop en herbouw van de huidige middelbare school Kompaan College aan Het Hoge mogelijk is. Daarnaast werd er gekeken naar renovatie of nieuwbouw van de gedateerde sporthal ’t Jebbink. 

Tien verschillende opties

Uit dat onderzoek van PentaRoh blijkt dat een middelbare school in Vorden en Bronckhorst levensvatbaar is voor vele jaren en daarom adequate huisvesting nodig heeft. Een combinatie met een sporthal is volgens het onderzoeksbureau een belangrijke meerwaarde, die kansen biedt voor zowel school als sportclub. 

Daarnaast concludeert het bureau dat een investering in een gezamenlijk gebouw lager is dan in twee afzonderlijke gebouwen. De gemeente liet tien verschillende opties onderzoeken, waaruit de keuze voor een nieuw schoolgebouw in combinatie met een nieuwe sporthal op de Almenseweg het beste uit de verf kwam. 

De gemeente laat weten op deze manier 400 leerlingen onderwijs te bieden. Volgens Bronckhorst pleit voor een nieuwe sporthal dat het in tegenstelling tot het behoud van de huidige hal nu tientallen jaren een toekomstbestendige binnensportvoorziening kan bieden. 

Impact omwonenden

Wel zegt wethouder Paul Hofman dat het ingrijpend is voor omwonenden. ,,Het voorstel voor de locatie van de school heeft veel impact op direct omwonenden. Wij blijven hen en andere betrokkenen daarom betrekken bij de verdere stappen die komen.” 

Als de raad in juli instemt met het voorstel volgt een haalbaarheidsonderzoek aan de Almenseweg. Daaruit moet blijken of de gemeente het terrein kan kopen. De kosten daarvoor wil de gemeente dekken uit de opbrengsten van de vrijkomende locaties en een bijdrage van de school. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek