Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Bronckhorst koerst af op miljoenentekort

HENGELO - De gemeente Bronckhorst ziet een miljoenentekort opdoemen. Zonder ingrepen staat de gemeente eind dit jaar ruim 2,6 miljoen euro in het rood. Maar de burger merkt er dit jaar nog niets van, belooft wethouder Willem Buunk. ,,Er wordt niet gesnoeid in subsidies en we gaan niet minder maaien”, zegt hij.

De oorzaak voor het fors oplopende tekort is dat Bronckhorst minder geld krijgt uit het gemeentefonds. Belangrijke reden daarvoor is dat er steeds minder mensen wonen in Bronckhorst. En als er minder inwoners zijn in een gemeente, krijgt die minder geld van het Rijk.

Bronckhorst is de snelst krimpende gemeente in de Achterhoek: bij de herindeling in 2005 telde de toen nieuwe gemeente ruim 37.500 inwoners, dat zijn er nu nog net iets meer dan 36.000.

Mede hierdoor krijgt Bronckhorst dit jaar 560.000 euro minder uit het gemeentefonds. Die uitkering daalt daarna elk jaar, oplopend tot 825.000 euro in 2023. Doordat de gemeente structureel minder geld krijgt, sluit wethouder Buunk niet uit dat de burger daar de komende jaren pijn van gaat voelen.

Quote

We moeten er scherp op blijven letten dat we proberen uit te komen met de beschikba­re budgetten.

Willem Buunk, Wethouder
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek