Volledig scherm
Marianne Besselink. © Jan van den Brink

Burgemeester Bronckhorst over leefbaarheid en naoberschap

HENGELO - Marianne Besselink is nu ruim een jaar burgemeester van Bronckhorst. Als gedeputeerde in Groningen hield ze zich onder andere bezig met krimp en leefbaarheid, onderwerpen die ook terugkomen in de Achterhoek.

De Gelderlander legde haar enkele stellingen voor.

De Achterhoek is te vergelijken met Noordoost-Groningen.
„De omgevingen zijn zo anders dat ik ze niet in één adem zou noemen. Wel zijn in beide gebieden zeven gemeenten samen bezig met een krimp- en leefbaarheidsaanpak. De Achterhoek ligt economisch veel interessanter. In Groningen kijken ze eerst de kat uit de boom en als het dan goed is, dan is het ook goed."

Ik heb als burgemeester al mijn stempel kunnen drukken op leefbaarheidsvraagstukken.
„Toen ik hier kwam, heb ik niet gezegd: zo gaan we het doen. Ik moet helemaal niet inhoudelijk bepalen wat er gaat gebeuren. De initiatieven moeten juist uit de samenleving komen en die moet de gemeente weten te vinden. Dit jaar heb ik vooral kennisgemaakt met Bronckhorst. Ik ben wezen eten met ouderen die zo eenzaamheid bestrijden. Dat zijn voor mij kleine dingen die het leven aangenaam maken. Ik ben bij dorpsraden langs geweest en in de zomer bezocht ik Vive le France in Hummelo. Wat een succes was dat. Wat mij opvalt is dat noaberschap overal zit, maar iedere kern net z'n eigen dynamiek heeft."

Lees alle stellingen in de Gelderlander editie Achterhoek van woensdag 30 november, of in onze e-paper.

De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid.

Achterhoek