Volledig scherm

Buurmannen Agterkamp en Besselink uit Toldijk 75 jaar geleden gefusilleerd

TOLDIJK - Het was deze week 75 jaar geleden dat Jan Agterkamp en Bernard Besselink uit het Achterhoekse Toldijk werden doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal.

De mannen, buren van elkaar die woonden aan de weg tussen Toldijk en Keijenborg, hadden geprobeerd de Britse vliegeniers Richard Pape en Jock Moir veilig naar Engeland te krijgen. Hiervoor werden ze op 17 november 1941 gefusilleerd.

Noodlanding
Het toestel van de Britten had in de nacht van 8 september een noodlanding gemaakt bij Hengelo (Gld.). De mannen klopten aan bij de boer Besselink, vader van drie jonge kinderen. Besselink riep vervolgens de hulp in van Agterkamp, die voor de oorlog als journalist werkte voor onder meer de krant De Standaard in Amsterdam. Agterkamp sprak namelijk Engels.

Verraad
Nadat ze waren verraden, werden de vliegeniers gearresteerd in Leiden. De Duitsers volgden het spoor terug en lichtten Agterkamp en Besselink eind september van hun bed en gooiden hen in de cel.

Agterkamp maakte een tekening van de cel waarin hij zat, voor hij werd geëxecuteerd.

Lees het verhaal over de doodgeschoten buurmannen in De Gelderlander van zaterdag 19 november, editie Achterhoek, of kijk in de e-paper.

Volledig scherm
De Britse vliegenier Richard Pape legt in 1954 een krans bij het monument ter nagedachtenis van Agterkamp en Besselink bij het gemeentehuis van Steenderen. De foto komt uit Pape's boek Sequel to boldness uit 1959.
Volledig scherm
Jan Agterkamp (links) en Bernard Besselink © privécollectie/ Bewerking DG

Achterhoek